Czekoladowe muffinki
Prosty przepis na pyszne babeczki z kawałkami czekolady i rodzynkami. Intensywny i głęboki smak zaskoczy niejednego łasucha.
Składniki:
350 gram mąki
½ szklanki ciemnego kakao
2/3 szklanki cukru
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
¾ szklanki mleka
3 łyżki masła
50 gram czekolady
50 gram rodzynek
aromat waniliowy
Przygotowanie:
Mąkę i kakao przesiewamy przez sitko, łączymy z proszkiem do pieczenia, sodą i cukrem. Dodajemy masło. W drugiej misce miksujemy mleko i jajka, które dodajemy do wcześniej przygotowanych składników i mieszamy. Ciastem wypleniamy gotowe foremki do muffinów. Babeczki posypujemy kawałkami czekolady i rodzynkami. Pieczemy w temperaturze 200 st. przez 20 minut. Smacznego!