Wielkanocne jajka faszerowane tuńczykiem
Wyczekujemy Wielkanocy, dlatego już teraz warto pomyśleć nad wyjątkowymi potrawami, które mogłyby zagościć na naszym stole.
Tuńczyk i jajka na twardo to idealne połączenie dla tych z nas, którzy lubią wyraziste smaki, a przede wszystkim oba te składniki. Do przyrządzenia potrawy potrzebujemy: 6 jaj, 10 dag tuńczyka w oleju (z puszki), 1 ogórka konserwowego, 1 łyżkę kaparów w zalewie, 2 łyżki majonezu, sól, pieprz.
Ugotowane na twardo jajka należy przekroić na połówki, po czym wyjąć z nich żółtka- delikatnie, tak żeby białka zostały nienaruszone, ponieważ to właśnie w ich zagłębienia będziemy nakładać masę.
Farsz przygotowujemy z odsączonego tuńczyka rozdrobnionego widelcem, którego mieszamy z posiekanym ogórkiem. Dodajemy do tego utarte z majonezem żółtka. Całość dokładnie mieszamy i przyprawiamy solą oraz pieprzem. Masą napełniamy białka. Tak przygotowane jajka dekorujemy na koniec majonezem oraz posypujemy kaparami. Dla ozdoby można dodać do potrawy świąteczny, wiosenny akcent- świeżutką rzeżuchę.
Smacznego!