Rewolucja w odchudzaniu: postaw na zdrowe tłuszcze i schudnij


Źródło: dystryb.pl

Walczysz z nadprogramowymi kilogramami, stosując restrykcyjne diety? Ograniczasz albo całkowicie eliminujesz tłuszcz ze swojego menu? Niepotrzebnie. Dietetycy podkreślają, że nienasycone kwasy tłuszczowe pomagają w utrzymaniu smukłej sylwetki.

Badania naukowe potwierdzają, że tłuszcz w naszej diecie powinien pokrywać ok. 25-30% dziennego zapotrzebowania na kalorie. W przypadku jego niedoboru mogą występować stany zapalne skóry, osłabienie odporności, zmiany hormonalne, w tym spadek libido i zaburzenia miesiączkowania.

Niezdrowe i tuczące dla naszego organizmu są nasycone tłuszcze zwierzęce obecne m.in. w tłustym nabiale, wieprzowinie, smalcu, a także tłuszcze utwardzone w postaci izomerów trans, sprytnie ukryte w słodkich ciasteczkach, batonikach, fast foodach, twardych margarynach. I to z nich powinniśmy zrezygnować, ponieważ podwyższają poziom cholesterolu we krwi, zwężają  naczynia krwionośne i sprzyjają nadwadze.

Które tłuszcze są wartościowe?

Jeżeli chcesz cieszyć się pięknym ciałem i wspaniałym zdrowiem do późnej starości, postaw na nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT). Na twoim talerzu powinny znaleźć się morskie ryby (łosoś, makrela, tuńczyk, sardynki, halibut), olej rzepakowy, lniany i oliwa z oliwek. Produkty te zawierają cenne tłuszcze omega 6 i omega 3, których nasze ciało nie jest w stanie samo produkować. Regularnie spożywane usprawniają układ trawienny, oczyszczają  i odtłuszczają wątrobę, pobudzają produkcję żółci niezbędnej do rozkładu węglowodanów i tłuszczów. Ryby morskie bogate są w łatwo przyswajalne białko i cenny pierwiastek: jod, który bierze udział w produkcji hormonów tarczycy, sprzyjając tym samym szybkiemu metabolizmowi organizmu. Tłuszcze są wolniej trawione niż inne składniki diety i dzięki temu dają dłuższe uczucie sytości. Doskonałym źródłem dobrych tłuszczy są orzechy włoskie i pestki słonecznika, dyni, sezamu, które można dodać do porannego musli, sałatki, czy chrupać zamiast niezdrowych paluszków i chipsów.

Naukowcy dowodzą, że nienasycone kwasy tłuszczowe mają ogromny wpływ na nasze zdrowie i urodę. Poprawiają elastyczność naczyń i tętnic, obniżają ciśnienie krwi, chronią przed cukrzycą, łagodzą procesy zapalne w organizmie, usprawniają funkcje siatkówki oka i ostrość widzenia. Kwasy omega dbają również o naszą urodę, ujędrniają skórę i ożywiają koloryt cery, wzmacniają włosy i paznokcie.

Stosuj z umiarem

Jak z każdym tłuszczem, nawet tym najzdrowszym, nie należy przesadzać. 1 łyżka oleju roślinnego to 159 kcal, a 100 g pestek słonecznika 565 kcal! Wprowadzając kwasy omega do swojej diety, zachowaj przede wszystkim zdrowy rozsadek. Jedz pieczoną lub wędzoną rybę 3-4 razy w tygodniu, a oliwę stosuj jako dodatek do świeżych i gotowanych warzyw. I pamiętaj, podstawą tej diety jest regularność. Spożywaj nienasycone kwasy tłuszczowe w małych porcjach, ale codziennie, a szybko zobaczysz pozytywne efekty.

 

 

 

Dodaj komentarz

Featuring Recent Posts WordPress Widget development by YD