Na przeziębienie domowy rosół


Źródło: poradnikzdrowie.net

„Kwiecień plecień, bo przeplata trochę zimy, trochę lata”, to jedno z bardzo znanych i prawdziwych przysłów.

Kiedy w pierwszych tygodniach wiosny temperatura gwałtownie rośnie, a potem szybko spada, łatwo o przeziębienie. Całe dnie bywają ciepłe i słoneczne, natomiast wieczory są nadal bardzo chłodne, czasami mroźne. Gorsze samopoczucie skutecznie łagodzi domowy, chudy rosół ugotowany z indyka, kury lub wołowiny. Należy pamiętać, aby do rosołu dodać dużą ilość włoszczyzny, która jest źródłem wielu witamin. Badania potwierdzają, że rosół pozytywnie wpływa na produkcję komórek odpornościowych w organizmie, które zmniejszają stan zapalny, a tym samym łagodzą objawy przeziębienia.

 

Dodaj komentarz

Featuring Recent Posts WordPress Widget development by YD