Wielkanocna zupa chrzanowa


ZUPA CHRZANOWA Wielkanocna zupa chrzanowa

Źródło: www.kuchniaplus.pl

Przepis na udane świąteczne śniadanie. Zamiast tradycyjnego białego barszczu wybierz pyszną i prostą w przygotowaniu zupę chrzanową z gotowanym jajkiem i wędzonką.

Składniki:

1,5 l wody

200 świeżego lub gotowego chrzanu

400 gram białej kiełbasy

300 gram wędzonego boczku

4 jajka

2-3 ząbki czosnku

szklanka gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego

2 łyżeczki soku z cytryny

listek laurowy, ziele angielskie

sól, pieprz

natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie:

Do gotującej wody wrzucamy białą kiełbasę, wędzonkę, przyprawy, czosnek i gotujemy ok. 20 minut. Stopniowo dodajemy świeży lub gotowy chrzan. Gotujemy jajka na twardo. Ugotowaną białą kiełbasę i wędzonkę kroimy i wkładamy ponownie do zupy. Zupę doprawiamy solą, pieprzem i cytryną do smaku. Zabielamy śmietaną lub jogurtem o kremowej konsystencji i dekorujemy natką pietruszki. Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Featuring Recent Posts WordPress Widget development by YD