Wielkanocna zupa chrzanowa
Przepis na udane świąteczne śniadanie. Zamiast tradycyjnego białego barszczu wybierz pyszną i prostą w przygotowaniu zupę chrzanową z gotowanym jajkiem i wędzonką.
Składniki:
1,5 l wody
200 świeżego lub gotowego chrzanu
400 gram białej kiełbasy
300 gram wędzonego boczku
4 jajka
2-3 ząbki czosnku
szklanka gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego
2 łyżeczki soku z cytryny
listek laurowy, ziele angielskie
sól, pieprz
natka pietruszki do dekoracji
Przygotowanie:
Do gotującej wody wrzucamy białą kiełbasę, wędzonkę, przyprawy, czosnek i gotujemy ok. 20 minut. Stopniowo dodajemy świeży lub gotowy chrzan. Gotujemy jajka na twardo. Ugotowaną białą kiełbasę i wędzonkę kroimy i wkładamy ponownie do zupy. Zupę doprawiamy solą, pieprzem i cytryną do smaku. Zabielamy śmietaną lub jogurtem o kremowej konsystencji i dekorujemy natką pietruszki. Smacznego!