Wielkanocna sałatka owocowa
Owocowa przekąska zawsze jest doskonała, ponieważ zawiera w sobie mnóstwo potrzebnych nam witamin, jest zatem bardzo zdrowa! Korzystając jednak ze zbliżających się Świąt Wielkanocnych możemy przyrządzić ją specjalnie na tę okazję.
Do jej przygotowania potrzebujemy: 2 pomarańcze, 2 grejpfruty, 2 banany, 2 jabłka, 1 cytrynę, słoik brzoskwiń z kompotu, 5 dag orzechów, 15 dag śliwek suszonych, 2 kieliszki koniaku, 3 łyżki cukru oraz bitą śmietanę.
Na samym początku namaczamy w wodzie suszone śliwki, tak aby były miękkie. Obieramy wszystkie owoce oraz kroimy je według uznania – mogą to być kostki lub plasterki. Śliwki, jeśli są już miękkie, kroimy w ćwiarteczki. Brzoskwinie odsączamy z kompotu i kroimy w taki sam sposób jak resztę owoców. Soku z kompotu nie pozbywamy się! Jeśli jest taka konieczność, dosładzamy go, a następnie polewamy nim wszystkie owoce w misce. Podobnie robimy z koniakiem – zalewamy nim całą sałatkę.
Na sam koniec ozdabiamy ją bitą śmietaną posypaną orzechami. Na wielkanocnym stole z taką sałatką z pewnością zrobi się bardzo zdrowo, lekko i maksymalnie wiosennie!