Kontrowersyjne jajo: jeść do woli czy ograniczać?
Opinie na temat walorów odżywczych jajek są podzielone. Jedni przestrzegają przed ich nadmiernym spożyciem, strasząc miażdżycą i chorobami serca. Drudzy zalecają jedzenie tylko jaj z ekologicznych hodowli lub rezygnację z żółtek i jedzenie samych białek. Jak naprawdę jest z tymi jajkami, jeść czy ograniczać? Demaskujemy najczęstsze mity na ten temat.
Walory odżywcze
Jajo kurze jest skarbnicą łato przyswajalnych protein i źródłem cennych dla organizmu witamin i mikroelementów: A, E, D,K, B2, B12, potasu, fosforu, żelaza, wapnia, magnezu. Te cenne składniki zlokalizowane są przede wszystkim w żółtku. Jedno jajko (60 gram) zawiera ok. 70 kalorii i 5 gram tłuszczu. Jajko kryje w sobie też cholesterol i to właśnie ten składnik wywołuje najwięcej kontrowersji. Jedno żółtko zawiera 270 mg cholesterolu, a nasze dzienne zapotrzebowanie na cholesterol wynosi 300 mg. Z tego też powodu dietetycy zalecają, aby nie spożywać więcej niż 3-4 jajka tygodniowo. Norma dla osób z podwyższonym poziomem cholesterolu i na diecie jest jeszcze bardziej rygorystyczna, zaledwie 1-2 sztuki w tygodniu.
Najnowsze badania przeczą tym teorią. Jajko ma korzystną proporcję kwasów tłuszczowych. 0,1 grama stanowią złe nasycone tłuszcze, pozostałe to cenne dla organizmu nienasycone kwasy tłuszczowe. Jajko kurze jest bogate w dobroczynne substancje takie jak: lecytyna, ksantofil i fosfatydylocholina, które obniżają wchłanianie cholesterolu do krwi. Jajka spożywane w rozsądnych ilościach są cennym składnikiem diety. Najbardziej szkodzą nam tłuste dodatki do potraw na bazie jaj, np. jajecznica smażona na bekonie lub kiełbasie.
Co oznacza kod na jajku?
Oprócz ilości zjadanych jaj, ważne jest ich pochodzenie. Na każdej skorupce znajduje się specjalny kod producenta. Pierwsza cyfra oznacza, z jakiej hodowli pochodzi jajko. Najwartościowsze są te od kur z wolnego wybiegu lub chowu ekologicznego.
„Trójka” oznacza chów klatkowy. Jajka pochodzą od kur, które całe życie spędzają zamknięte w małych klatkach. Do ich paszy często dodawane są antybiotyki i hormony dla szybszego rozwoju i większej płodności. „Dwójka” zarezerwowana jest dla chowu ściółkowego. Kury przebywają w zamkniętych pomieszczeniach, ale mogą się swobodnie poruszać. Jajka z „jedynką” znoszą kury z wolnego wybiegu. Najzdrowsze, oznaczone cyfrą „zero” pochodzą z chowu ekologicznego, gdzie kura hodowana jest w tradycyjny sposób na naturalnych paszach.