Zdrowe chipsy
Chipsy kojarzą nam się zazwyczaj z tłustymi, niezdrowymi plasterkami obsuszonych i obsmażonych ziemniaków. Nie musimy jednak wybierać tych tradycyjnych chipsów, możemy wybrać mniej szkodliwe dla zdrowia.
Chipsy ziemniaczane zawierają bardzo dużą ilość tłuszczy, których wartość waha się między 25 a 40% w 100 g produktu. Nie jest to najzdrowsza przekąska dla naszego organizmu. Jako alternatywa dla ziemniaczanej wersji chipsów powstały warianty owocowe. Najpopularniejsze są te z jabłek, zawierające tylko 0,5 % tłuszczu w 100 g! Oprócz owocowych można skosztować także chipsów warzywnych – marchwiowych, buraczanych czy pomidorowych. Nawet jeśli czasem mamy ochotę na niezdrowe chipsy, warto jednak częściej postawić na te, które zrobione są z warzyw i owoców. Dzięki nim łatwo przekonać się, że chipsy mogą być zdrowe!