Kotlety sojowe z warzywami
Pomysł na pożywne danie dla miłośniczek kuchni wegetariańskiej. Sojowe kotleciki w połączeniu z warzywami i chrupiącą panierką smakują wyśmienicie.
Składniki:
2 szklanki soi
2 marchewki
1 pietruszka
½ selera
1 mała cebula
bułka tarta
oliwa z oliwek
1/3 szklanki przegotowanej wody
sól, pieprz, bazylia, majeranek
olej do smażenia
Przygotowanie:
Soję moczymy min.12 godzin i gotujemy pod przykryciem około 2 godziny. Obieramy i gotujemy warzywa. Ugotowane ziarna soi przepuszczamy dwukrotnie przez maszynkę do mielenia mięsa. Warzywa ścieramy na tarce i mieszamy razem z soją. Dorzucamy posiekaną cebulkę. Do masy dodajemy 2 łyżki oliwy z oliwek, wodę i przyprawy. Formujemy kotlety i obtaczamy w bułce tartej. Wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy. Podajemy z ryżem i surówką.
Smacznego!