Domowe gofry


Źródło: kwestiasmaku

Nie masz pomysłu na pyszny, domowy deser? A co smakuje najlepiej w czasie letniego sezonu nad naszym polskim morzem? Oczywiście gofry!

Zawsze przyciągają tłumy smakoszy i rozpieszczają przepysznym smakiem. Mogą być w wersji light- z samym cukrem pudrem lub bardzo bogate – z bitą śmietaną, truskawkami, jagodami, malinami, czekoladą, bakaliami i polewami… Kombinacji może być tak dużo jak tylko zapragniesz!

Do przygotowania ciasta na gofry potrzebujesz gofrownicy oraz kilku składników: 1,5 szklanki mąki, 2 jajka, 1 szklankę mleka, 2 łyżki cukru, 2 łyżki masła roślinnego, 1 płaską łyżeczkę proszku do pieczenia, szczyptę soli. (przepis na około 7 gofrów)

Do miski wbijamy same białka z jajek, dodajemy do nich szczyptę soli oraz ubijamy mikserem aż do powstania sztywnej piany. W osobnym naczyniu do mąki dolewamy mleko, dodajemy żółtka z jajek, proszek do pieczenia, cukier oraz leciutko stopione masło roślinne. Pamiętajmy, że tłuszcz nie może być zbyt gorący, ponieważ ciasto na gofry może się wówczas zważyć! Następnie całość mieszamy łącząc z pianą ubitą z białek. Ciasto za pomocą dużej łyżki, najlepiej wazówki, przenosimy na gofrownicę. Gofry pieczemy około 10-15 minut, aż do uzyskania złocistego koloru.

Po wyjęciu gotowych gofrów warto postawić je pionowo, na przykład delikatnie opierając o coś, ponieważ tylko w ten sposób będą mogły odparować – wówczas ciasto jest bardziej kruche i chrupiące. Na koniec pozostaje już tylko wybór ulubionych dodatków.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Featuring Recent Posts WordPress Widget development by YD