Kuchnia włoska: panna cotta


Źródło: zpierwszegotloczenia.pl

Składniki:

250 ml śmietany kremówki

250 ml pełnego mleka

1/3 szklanki cukru

3-4 łyżeczki żelatyny w proszku

aromat waniliowy

1 łyżka rumu

świeże owoce do dekoracji

Przygotowanie:

Żelatynę zalewamy 3 łyżkami wody. W rondelku podgrzewamy mleko i dodajemy żelatynę. W drugim garnku podgrzewamy śmietanę z cukrem, którą mieszamy z  mlekiem i żelatyną. Dodajemy aromat waniliowy i rum. Masę rozlewamy do salaterek, studzimy i wkładamy na kilka godzin do lodówki, aby stężała. Salaterki odwracamy do góry dnem i ostrożnie wyjmujemy panna cottę. Deser dekorujemy owocami np. truskawkami.

Smacznego!

 

 

Dodaj komentarz

Featuring Recent Posts WordPress Widget development by YD