Zapiekanka z mięsem mielonym


zapiekanka 300x199 Zapiekanka z mięsem mielonym

Źródło:przepisy.pure.pl

Tradycyjne kotlety mielone w panierce zniechęcają cię swoją kalorycznością? Postaw na zapiekankę warzywną z mięsem mielonym!

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 2 cebule
  • 1 jajko
  • 3 pomidory
  • 1 czerwona papryka
  • Bulion warzywny
  • Koncentrat pomidorowy
  • Zioła prowansalskie, bazylia lub oregano
  • Ziemniaki lub ryż
  • Żółty ser

Przygotowanie:

Cebule kroimy w kostkę i łączymy z mięsem mielonym. Dodajemy jajko i wszystko ugniatamy, jak do kotletów mielonych. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego na spód. Nie dodajemy tłuszczu – spłynie on z mięsa w trakcie zapiekania. Do bulionu dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy, by powstało coś na kształt sosu. Ułożone mięso smarujemy warstwą sosu, dodajemy na wierzch pomidory pokrojone w kostkę lub w plastry oraz pokrojoną paprykę. Na to ponownie warstwa sosu. Dodajemy na wierzch ugotowany ryż lub podgotowane, rozgniecione ziemniaki – tak, by przykryły całą powierzchnię. Na koniec znowu pokrywamy ryż lub ziemniaki sosem i trzemy żółty ser. Całość zapiekamy ok. 40-50 minut, by mięso nie było surowe. Do zapiekanki można dodawać także inne składniki, np. pieczarki czy cukinię.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Featuring Recent Posts WordPress Widget development by YD