Zapiekanka z mięsem mielonym
Tradycyjne kotlety mielone w panierce zniechęcają cię swoją kalorycznością? Postaw na zapiekankę warzywną z mięsem mielonym!
Składniki:
- 0,5 kg mięsa mielonego
- 2 cebule
- 1 jajko
- 3 pomidory
- 1 czerwona papryka
- Bulion warzywny
- Koncentrat pomidorowy
- Zioła prowansalskie, bazylia lub oregano
- Ziemniaki lub ryż
- Żółty ser
Przygotowanie:
Cebule kroimy w kostkę i łączymy z mięsem mielonym. Dodajemy jajko i wszystko ugniatamy, jak do kotletów mielonych. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego na spód. Nie dodajemy tłuszczu – spłynie on z mięsa w trakcie zapiekania. Do bulionu dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy, by powstało coś na kształt sosu. Ułożone mięso smarujemy warstwą sosu, dodajemy na wierzch pomidory pokrojone w kostkę lub w plastry oraz pokrojoną paprykę. Na to ponownie warstwa sosu. Dodajemy na wierzch ugotowany ryż lub podgotowane, rozgniecione ziemniaki – tak, by przykryły całą powierzchnię. Na koniec znowu pokrywamy ryż lub ziemniaki sosem i trzemy żółty ser. Całość zapiekamy ok. 40-50 minut, by mięso nie było surowe. Do zapiekanki można dodawać także inne składniki, np. pieczarki czy cukinię.
Smacznego!