Cannelloni ze szpinakiem
Zamiast mięsnego cannelloni warto czasem postawić na jarskie – ze szpinakiem w roli głównej!
Składniki :
500 g szpinaku (np. mrożonego)
2 ząbki czosnku
1 jajko
paczka cannelloni (ok. 250 g)
200 g śmietany 18%
ok. 200 g sera żółtego
2 łyżki oliwy
sól
Przygotowanie:
Szpinak włożyć na suchą patelnię i rozmrozić (jeśli to nie jest mrożony szpinak, to też można położyć na patelni, żeby troszkę odparował). Wbić jajko, dodać posiekany czosnek (lub przeciśnięty przez prasę), doprawić solą. Dodać połowę śmietany z przepisu, na tarce o drobnych oczach zetrzeć ok. 50 g sera. Wszystko wymieszać, chwilkę podgrzewać. Formę żaroodporną posmarować oliwą (ok. 2 łyżki) i napełnić rurki makaronu (suche, z paczki) farszem szpinakowym. Ułożyć w naczyniu. Farsz może być raczej rzadki więc warto stawiać rurkę na dnie, nakładać farsz i ją kłaść. Posmarować resztą śmietany, jeśli zostało farszu – można go rozłożyć na wierzchu, całość posypać żółtym serem startym na tarce o grubych oczkach. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piec w przykrytym naczyniu około 25 minut.
Smacznego!