Muffiny z jagodami
Od pewnego czasu muffiny zawojowały deserowy świat. Teraz, gdy jest coraz więcej świeżych owoców, można kulinarnie zaszaleć!
Składniki na 12 muffinek:
– 300 g mąki
– 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
– 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
– 80 g miałkiego brązowego cukru
– 150 g świeżych lub mrożonych jagód
– 1 roztrzepane jajko
– 180 ml maślanki
– 125 ml oleju
Przygotowanie:
W jednym naczyniu połączyć suche składniki: mąkę, sodę, proszek, cukier. W drugim mokre: jajko, maślankę, olej. Połączyć zawartość obu naczyń, wmieszać jagody. Wymieszać szybko i niedokładnie, tylko do połączenia się składników. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, można dodać więcej maślanki. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami lub wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Porozdzielać ciasto. Nakładać ok. 3/4 każdej foremki. Piec około 25 – 30 minut w temperaturze 190˚C.
Smacznego!