Zapiekane warzywa z serem
Smak warzyw można urozmaicić na wiele sposobów. Doskonale wypadną zapiekane w towarzystwie żółtego sera i prowansalskich ziół.
Składniki:
4 ziemniaki
3 marchewki
400 gram świeżego brokuła
1 czerwona papryka
1 cebula
200 gram żółtego sera
150 gram drobiowej wędliny
Składniki na sos:
1 jajko
½ szklanki mleka
pieprz, sól
zioła prowansalskie
czosnek
Warzywa gotujemy w lekko osolonej wodzie. Ziemniaki i marchewkę kroimy w talarki, cebulę i paprykę w paski. W żaroodpornym naczyniu układamy kolejno ziemniaki, różyczki brokuła, marchewkę, paprykę i cebulę. Wierzch zapiekanki posypujemy startym serem i wędliną. W rondelku przygotowujemy składniki na sos. Roztrzepujemy jajko, dodajemy mleko, roztarty ząbek czosnku i przyprawy. Sosem zalewamy warzywa. Zapiekankę wstawiamy do piekarnika na ok. 30 min. Pieczemy w temperaturze 150-180 stopni.
Smacznego!