Kawa po kapitańsku z brandy
Masz ochotę na nietypową kawę… A może by tak przenieść się w magiczną podróż na nieznany kulinarny ląd dla podniebienia i spróbować kawy po kapitańsku z dodatkiem brandy….
Kawa po kapitańsku z brandy – składniki
- 1 mały kieliszek brandy (ok. 30 ml)
- 1 filiżanka kawy espresso
- 1 żółtko
- 2 łyżeczki cukru
Kawa po kapitańsku z brandy – sposób przygotowania
- Brandy podgrzej z łyżeczką cukru – do czasu, aż cukier się rozpuści. Z żółtka i drugiej łyżeczki cukru ukręć kogel-mogel. Gorącą brandy wlej do pucharka. Na brandy wylej świeżo zaparzoną kawę, a na kawę – kogel-mogel. Aby kawa po kapitańsku smakowała jak należy, kolejne warstwy wlewamy ostrożnie, tak aby nie połączyły się ze sobą.