Kawa po kapitańsku z brandy


Masz ochotę na nietypową kawę… A może by tak przenieść się w magiczną podróż na nieznany kulinarny ląd dla podniebienia i spróbować kawy po kapitańsku z dodatkiem brandy….

Kawa po kapitańsku z brandy – składniki

  • 1 mały kieliszek brandy (ok. 30 ml)
  • 1 filiżanka kawy espresso
  • 1 żółtko
  • 2 łyżeczki cukru

Kawa po kapitańsku z brandy – sposób przygotowania

  • Brandy podgrzej z łyżeczką cukru – do czasu, aż cukier się rozpuści. Z żółtka i drugiej łyżeczki cukru ukręć kogel-mogel. Gorącą brandy wlej do pucharka. Na brandy wylej świeżo zaparzoną kawę, a na kawę – kogel-mogel. Aby kawa po kapitańsku smakowała jak należy, kolejne warstwy wlewamy ostrożnie, tak aby nie połączyły się ze sobą.

 

 

 

Dodaj komentarz

Featuring Recent Posts WordPress Widget development by YD