Tadżin z kurczaka w marynacie
Masz ochotę na coś nietypowego, a może by tak powiew orientu i kuchnia arabska. Na dzisiejszy obiad proponuję tadżin z kurczaka. Owszem przygotowując go trzeba się trochę namęczyć, ale zapewniam cię, że końcowy efekt wart jest poświęcenia i zachodu.
Tadżin z kurczaka w marynacie – składniki:
- 1 średniej wielkości kurczak
- 1-2 cebule
- kilkanaście zielonych oliwek
- 2 marchewki
- 1 łyżka miodu
- 1 szklanka bulionu
- 1 cytryna
- 1 pęczek natki
- 1/3 szklanki oliwy
Marynata: - 2-3 ząbki czosnku
- spora szczypta sproszkowanego szafranu lub łyżeczka kurkumy
- po 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
- cynamonu i imbiru
Tadżin z kurczaka w marynacie – sposób przygotowania:
Z kurczaka zdejmij skórę i usuń kości, a mięso pokrój na spore kawałki i przełóż do miski. Czosnek przeciśnij przez praskę, połącz z pozostałymi składnikami marynaty, wlej do miski z mięsem, wymieszaj, przykryj i odstaw na 30 minut. Cebule pokrój w piórka, a marchewkę w pół plasterki. Na patelni rozgrzej oliwę i partiami obsmaż na niej najpierw mięso, a potem warzywa. Włóż do garnka z grubym dnem, dodaj miód i gorący bulion. Przykryj i duś na małym ogniu. Po 40 minutach dodaj oliwki, posiekaną natkę, cieniutką skórkę okrojoną z wyszorowanej cytryny i pociętą w paseczki (w oryginalnej wersji przepisu używa się kiszonej cytryny, ale kiszenie cytryn trwa około 3 tygodni) i duś 10-15 minut. Gotowy tadżin podawaj z kuskusem lub jasnym pieczywem.