Tadżin z kurczaka w marynacie


Masz ochotę na coś nietypowego, a może by tak powiew orientu i kuchnia arabska. Na dzisiejszy obiad proponuję tadżin z kurczaka. Owszem przygotowując go trzeba się trochę namęczyć, ale zapewniam cię, że końcowy efekt wart jest poświęcenia i zachodu.

Tadżin z kurczaka w marynacie – składniki:

  • 1 średniej wielkości kurczak
  • 1-2 cebule
  • kilkanaście zielonych oliwek
  • 2 marchewki
  • 1 łyżka miodu
  • 1 szklanka bulionu
  • 1 cytryna
  • 1 pęczek natki
  • 1/3 szklanki oliwy
    Marynata:
  • 2-3 ząbki czosnku
  • spora szczypta sproszkowanego szafranu lub łyżeczka kurkumy
  • po 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
  • cynamonu i imbiru

Tadżin z kurczaka w marynacie – sposób przygotowania:

Z kurczaka zdejmij skórę i usuń kości, a mięso pokrój na spore kawałki i przełóż do miski. Czosnek przeciśnij przez praskę, połącz z pozostałymi składnikami marynaty, wlej do miski z mięsem, wymieszaj, przykryj i odstaw na 30 minut. Cebule pokrój w piórka, a marchewkę w pół plasterki. Na patelni rozgrzej oliwę i partiami obsmaż na niej najpierw mięso, a potem warzywa. Włóż do garnka z grubym dnem, dodaj miód i gorący bulion. Przykryj i duś na małym ogniu. Po 40 minutach dodaj oliwki, posiekaną natkę, cieniutką skórkę okrojoną z wyszorowanej cytryny i pociętą w paseczki (w oryginalnej wersji przepisu używa się kiszonej cytryny, ale kiszenie cytryn trwa około 3 tygodni) i duś 10-15 minut. Gotowy tadżin podawaj z kuskusem lub jasnym pieczywem.


 

Dodaj komentarz

Featuring Recent Posts WordPress Widget development by YD