Truskawki – moc witamin w szypułce
Aromatyczne, soczyste i słodkie. Co roku pojawiają się u progu lata. Pięknie pachną i wyglądają, a ich oryginalnego smaku nie da się niczym zastąpić. Zobacz, jakie korzyści przynosi jedzenie truskawek.
Truskawki są źródłem wielu cennych dla organizmu witamin i mikroelementów. Zawierają więcej witaminy C niż cytryny i pomarańcze. 100 gram owoców dostarcza 60 mg witaminy C, co pokrywa dzienne zapotrzebowanie na ten składnik. Truskawki są bogate w potas, wapń, magnez, żelazo, witaminy A, E, B2, B3, B6 i kwas foliowy. Zawierają sporo pektyny – rozpuszczalnego w wodzie błonnika, który poprawia przemianę materii i wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn. Są niskokaloryczne (100 gram dostarcza tylko 29 kcal) i mają niski indeks glikemiczny, dlatego zalecane są osobom dbającym o linię. Truskawki chronią przed chorobami układu krwionośnego i nowotworami, regulują ciśnienie krwi i obniżają poziom cholesterolu. Wapń i fosfor zawarty w truskawkach wzmacnia kości i zęby. A kwas salicylowy i przeciwutleniacze mają silne działanie przeciwzapalne.
Truskawki najlepiej spożywać na surowo. Można je również zamrażać, miksować i pasteryzować. Wykorzystywać jako bazę do orzeźwiających koktajli, lekkich deserów, owocowych sałatek i …domowych kosmetyków do pielęgnacji cery.