Kolorowa kasza


(fot. kocie-smaki.pl)

Na co dzień nie doceniamy walorów kaszy. Warto jednak przyrządzać z niej potrawy, gdyż są świetnym źródłem węglowodanów złożonych, które rozkładają się na glukozę potrzebną do pracy wszystkich komórek organizmu. Kasze to także bogactwo błonnika, który reguluje pracę jelit i utrudnia przyswajanie tłuszczu. Poza tym należy zwrócić uwagę, że kasze to źródło witamin z grupy B, kwasu foliowego i witaminy E, co jest bardzo istotne, kiedy decydujemy się na dietę odchudzającą. Moja propozycja na dzisiejszy obiad to kolorowa kasza z warzywami.

Kolorowa kasza – składniki

  • woreczek kaszy jęczmiennej wiejskiej,
  • 1 marchewka,
  • 1 cebula,
  • mała cukinia,
  • 1 papryka czerwona lub żółta (lub pół na pół),
  • ząbek czosnku,
  • łyżka tartego parmezanu,
  • przyprawy: sól, pieprz,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,

Kolorowa kasza – sposób przygotowania

Kaszę gotujemy do miękkości, odcedzamy. Wszystkie warzywa kroimy w niewielką kostkę, podsmażamy 10-15 minut na łyżce oliwy. Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy natkę, ugotowaną kaszę i dusimy kilka minut. Na końcu dodajemy parmezan mieszamy i nakładamy do przepłukanych wodą foremek, a następnie wykładamy zgrabne babeczki na talerze.

 

Dodaj komentarz

Featuring Recent Posts WordPress Widget development by YD