Kolorowa kasza
Na co dzień nie doceniamy walorów kaszy. Warto jednak przyrządzać z niej potrawy, gdyż są świetnym źródłem węglowodanów złożonych, które rozkładają się na glukozę potrzebną do pracy wszystkich komórek organizmu. Kasze to także bogactwo błonnika, który reguluje pracę jelit i utrudnia przyswajanie tłuszczu. Poza tym należy zwrócić uwagę, że kasze to źródło witamin z grupy B, kwasu foliowego i witaminy E, co jest bardzo istotne, kiedy decydujemy się na dietę odchudzającą. Moja propozycja na dzisiejszy obiad to kolorowa kasza z warzywami.
Kolorowa kasza – składniki
- woreczek kaszy jęczmiennej wiejskiej,
- 1 marchewka,
- 1 cebula,
- mała cukinia,
- 1 papryka czerwona lub żółta (lub pół na pół),
- ząbek czosnku,
- łyżka tartego parmezanu,
- przyprawy: sól, pieprz,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
Kolorowa kasza – sposób przygotowania
Kaszę gotujemy do miękkości, odcedzamy. Wszystkie warzywa kroimy w niewielką kostkę, podsmażamy 10-15 minut na łyżce oliwy. Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy natkę, ugotowaną kaszę i dusimy kilka minut. Na końcu dodajemy parmezan mieszamy i nakładamy do przepłukanych wodą foremek, a następnie wykładamy zgrabne babeczki na talerze.