Purée ziemniaczane z pieczonym czosnkiem
Ziemniaki spożywamy prawie codziennie. Warto urozmaicać ich propozycję podania, aby uzyskać oryginalny smak i wyjątkowy aromat. Dziś propozycja autorstwa samej Marty Gessler purée ziemniaczane z pieczonym czosnkiem – nie ma sobie równych.
Purée ziemniaczane z pieczonym czosnkiem – składniki:
- 1/2 kg ziemniaków
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 duża łyżka masła
- 5 ząbków pieczonego czosnku
- sól
- pieprz
Purée ziemniaczane z pieczonym czosnkiem – sposób przygotowania:
Czosnek polać oliwą, zawinąć w aluminiową folię i piec w piekarniku w temp. 180 st. C 30 minut. Ziemniaki ugotować i przetrzeć. Dodać masło, jogurt i rozgnieciony czosnek. Dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Świetne do mięs z sosami. Podawać z zielonymi ziołami.