Jedz i chudnij
Podejmujesz kolejną niskokaloryczną dietę i po kilku dniach rygorystycznego stosowania czujesz się osłabiona, zmęczona, pogarsza się twoje samopoczucie i obniża nastrój.
Stop. Diety niskokaloryczne nie są drogą do sukcesu, a raczej kluczem do porażki. Co się dzieje w organizmie gdy drastycznie obniżymy kalorie? Po pierwsze spada tkanka mięśniowa, po drugie następuje wzmożona ochrona rezerw tłuszczowych, ponadto zaczyna się wzrost magazynowania energii. Oprócz tego maksymalnie zwiększają się rezerwy tłuszczowe, co odbywa się kosztem tkanki mięśniowej. Tkanka mięśniowa zostaje poświęcona dla celów energetycznych i następuje drastyczne obniżenie tempa przemiany materii.
Wyobraź sobie, że aby skutecznie schudnąć trzeba jeść. Organizm potrzebuje odpowiednio zbilansowanej diety, której kaloryczność jest dostosowana do codziennego wysiłku. Diety w której uwzględnione są odpowiednie ilości białka stałego, węglowodanów złożonych oraz tłuszczy. Oprócz tego warto zaprzyjaźnić się z magicznymi składnikami, które odpowiednio stosowane pomagają chudnąć zdecydowanie szybciej.
Wariacja na temat cebuli
Sekret cudownego działania kryje się w rutynie – flawonoidzie, w który bogata jest cebula, naukowcy z Australii odkryli, że pomaga on walczyć z otyłością. Poza tym pod łuskami cebuli kryje bogate złoże witaminy C oraz takich minerałów jak: magnez, siarka, krzem, fosfor, cynk. Zarówno witamina C, jak i wymienione minerały wzmacniają naszą ogólną odporność na różne choroby i infekcje. Chrupmy więc cebulę dla urody i na zdrowie.
Jego skromność czosnek
W składzie czosnku występują lotne związki siarkowe i bakteriobójcze, cukry a także olejki eteryczne, błonnik, organiczne związki siarki, takie jak alliina i skordynina A i B. Rozpadowi tych dwóch ostatnich czosnek zawdzięcza intensywny zapach, z jakim mamy do czynienia podczas krojenia. Czosnek zawiera również flawonoidy, flawony, witaminy z grupy B i sole mineralne. Czosnek polecany jest też osobom cierpiącym z powodu nadwagi i to nie tylko dlatego, że wspomaga on trawienie, ale również z powodu składnika pomagającego obniżyć poziom szkodliwego cholesterolu we krwi. Nie żałuj więc czosnku, choćby po troszku!
Jej ostrość chili
Chili nie tylko hamuje wzrost komórek nowotworowych w trzustce i posiada znane dietetykom właściwości pomagające spalać tkankę tłuszczową. Ostatnio australijscy uczeni odkryli kolejne dobroczynne działanie pikantnej przyprawy: regularne spożywanie papryki chili może pomóc osobom otyłym oraz cierpiącym na cukrzycę kontrolować poziom insuliny we krwi – nawet niewielka ilość przyprawy regularnie dodawana do posiłków może ułatwić tę kontrolę nawet o 60 procent.