Czy wiesz co pijesz?
Pragnienie to jedna z podstawowych potrzeb życiowych, która jest bardzo silnie odczuwalna szczególnie w okresie letnim. Czasami jednak tak bardzo chce się nam pić, że nawet nie zastanawiamy się co pijemy, interesuje nas tylko nasza fizjologia.
Najlepszym wyborem napoju jest woda mineralna, jednakże nie dostarcza tylu walorów smakowych co np. lemoniada czy koktajl. Napój jest przeznaczony do konsumpcji przez człowieka, który oprócz swojej podstawowej funkcji, jaką jest zaspokojenie pragnienia oraz dostarczanie pijącemu wartości odżywczych, mogą pełnić między innymi funkcje lecznicze, obyczajowe i obrzędowe (np. podczas zaślubin czy liturgii).
Sok, Nektar, Napój owocowy
1. Soki, zgodnie z przepisami Polski oraz Unii Europejskiej, są to napoje wykonane z naturalnych składników pozyskanych w procesie wytwarzania soku. Obecnie jedynymi . dozwolonymi dodatkami do soków są:
– cukier i inne naturalne substancje słodzące (do 15 gramów na litr) – wszystkie soki z wyjątkiem gruszkowego i winogronowego;
– kwasek cytrynowy (do 3 gramów na litr) – wyłącznie soki niezawierające dodatku cukru;
– naturalne przyprawy i zioła – soki warzywne i przecierowe;
– witaminy (np. C, E, beta-karoten) i minerały (np. wapń, potas, magnez).
2. Nektary są to napoje wytworzone z rozcieńczonego soku, do produkcji których dozwolone jest stosowanie naturalnych (do 200 gramów na litr) i sztucznych substancji słodzących, oraz dodatkowych naturalnych barwników i aromatów, oraz dopuszczone jest stosowanie kwasku cytrynowego w słodzonych napojach. Niedozwolone jest natomiast stosowanie sztucznych konserwantów, barwników czy aromatów. Minimalna zawartość soku w nektarze według przepisów Polski i Unii Europejskiej wynosi:
– 50% dla jabłek, gruszek, pomarańczy, brzoskwiń oraz ananasów;
– 40% dla jeżyn, malin, truskawek, czereśni, moreli;
– 35% dla wiśni;
– 30% dla śliwek, agrestu oraz żurawin3.
Napój wieloowocowy, takim mianem określane są według przepisów Polski oraz Unii Europejskiej napoje bezalkoholowe produkowane na bazie soków (zawierające sok owocowy) zawierające dodatki niedozwolone przy produkcji soków oraz nektarów. Obecnie nie obowiązują żadne limity określające minimalną zawartość soku. Przyjmuje się, że są to produkty zawierające mniej soku niż nektary. Przeważnie zawartość ta mieści się w przedziale od 0,1% do 25%.
– 25% dla czarnej, czerwonej i białej porzeczki, cytryn, bananów.