Kawa w wielu smakch
Kawa to jeden z najstarszych napoi powszechnie znanych i wybieranych przez konsumentów. Sporządzana jest z palonych, a następnie zmielonych ziaren kawowca, zwykle podawana na gorąco. Pochodzi z Etiopii, w Europie pojawiła się około XVI wieku.
Jedna z najpopularniejszych używek na świecie i główne źródło kofeiny. Działa pobudzająco i orzeźwiająco, przyspiesza przemianę materii i zwiększa sprawność myślenia. Zawiera przeciwutleniacze, które zapobiegają powstawaniu wolnych rodników. Spożywana w dużych ilościach może jednak być szkodliwa dla zdrowia. Rocznie produkuje się około 6,7 miliona ton kawy.
Jednakże czy to nie na popularną „kawę” kobiety są zapraszane. Co by było gdyby nie znano tego napoju, przecież ” na herbatę” to brzmi tak banalnie, tak zwyczajnie… Kawę można wykorzystywać do wielu rzeczy, służy ona nie tylko do picia, używana jest bowiem szeroko w utworzoną od niego włoską nazwę caffè. W Polsce pojawiła się po bitwie pod Wiedniem w 1683 w formie tureckiej (choć wcześniej już znana była regionalnie, np. w Kamieńcu Podolskim, gdzie dla wojsk osmańskich stworzono po zajęciu przez nie miasta kawiarnie, tak że i polscy mieszkańcy Kamieńca mogli się wówczas zapoznać z kawą i kawiarnią)… Kahva oznacza po arabsku zarówno kawę jak i wino, z czego drugie znaczenie jest starsze. Często przyjmuje się, że nazwa ta wywodzi się od znanego z uprawy kawy regionu Kaffa w Etiopii.
Kawa to jeden z podstawowych artykułów spożywczych i najważniejszych towarów handlowych na świecie. W skali globalnej 25 milionów drobnych producentów zajmuje się jej wytwarzaniem. Dzięki zawartości kofeiny kawa pełni rolę stymulującą. Pobudza organizm, zwiększa sprawność myślenia, znosi zmęczenie psychiczne i fizyczne. Ze względu na swoje właściwości pita jest przede wszystkim rano, często w dużych ilościach. Czymże byłby poranek bez „małej czarnej”, już sam zapach rozbudza nasze zmysły a jej naturalny smak koi ból rannego wstawania.
Musimy jednak uważać przy zakupie kawy, bo co to jest za kawa, jeżeli jest rozpuszczalna. Jeżeli jesteśmy prawdziwymi smakoszami „tego trunku” powinniśmy wybierać kawę w postaci ziaren. Ostatnio kawiarnie kuszą nas różnorodnością kaw smakowych, lecz taka „innowacyjna kawa” zawiera tyle innych przesłodzonych składników, że smak kawy zanika, ale o gustach się nie dyskutuje.