Miłosny trunek


images23 Miłosny trunek

(fot. t1.gstatic.com)

„Możnaż wino porzucić? Powabny to trunek,
Lecz takiego powabu zbyt drogi szacunek.
Niech go piją bogatsi, gustu w nim nie ganię,
Ale gdyśmy ubodzy, pijmy trunki tanie.”

Tak o winie pisze Ignacy Krasicki – bo wino to swoista poezja smaku. Wino to niezwykły trunek. Jest alkoholem sakralnym jak i napojem kochanków. Dzięki lampce wina możemy się odprężyć i zapomnieć o codziennych problemach i troskachWino to napój alkoholowy, uzyskiwany w wyniku fermentacji winogron, a zatem dozwolone jest od lat osiemnastu. Proces ten jest bardzo skomplikowany i ulega modyfikacjom w zależności od producenta i rodzaju wina.

Tanie wina smakują tak samo dobrze jak drogie – konsumenci nie są w stanie zaklasyfikować na podstawie smaku, czy nieznane im wino jest tanie czy drogie. Poprawna odpowiedź jest podawana w 50% przypadków, czyli tak jak w przypadku losowania

Wina produkowane są z soku z winogron, który uszlachetnia się poprzez proces fermentacji i dzieli się na:

– wino białe
– wino czerwone
– wino różowe
– dodatkowo mogą być słodkie, półsłodkie, półwytrawne i wytrawne, w zależności od zawartości cukru w końcowym produkcie
– zawierają najczęściej od 8% do 14% alkoholu
– niektóre mocne wina z Kalifornii, słonecznych regionów Francji, jak też Węgier, osiągają nawet do 16% zawartości alkoholu
– wina musujące – rozróżnić należy trzy określenia win musujących:
szampan – uzyskiwane metodą szampańską i pochodzące z rejonu Szampanii,
– wino szampańskie – uzyskiwane metodą szampańską, ale niewyprodukowane w Szampanii,
– wino musujące – zwykłe wino nasycone sztucznie dwutlenek węgla
– wina wzmacniane – poprzez dodatek mocniejszego alkoholu, zazwyczaj w celu wstrzymania procesu fermentacji, np. porto, shery.

Ostatnim procesem przy produkcji wina jest jego dojrzewanie, czyli przechowywanie w odpowiednich warunkach. Pierwszy etap (od pół roku do 3 lat) przeprowadza się zwykle w dębowych lub metalowych beczkach. Następnie przelewa się wino do butelek, w których w odpowiednich warunkach wino może dojrzewać jeszcze latami. Nie wszystkie wina mają jednak potencjał dojrzewania – niektóre pije się niemal natychmiast po wyprodukowaniu.

 

Dodaj komentarz

Featuring Recent Posts WordPress Widget development by YD