Kusząca czerwień
Spoglądam przez okno – zimno, ciemno i nieprzyjemnie. Niebawem zacznie iskrzyć mróz, a pod nogami będzie można usłyszeć charakterystyczny skrzyp stóp ugniatających zmarznięty śnieg.
Pragnę oddalić ten moment i wówczas w głowie przywołuję obraz polskiej złotej jesieni. Kolorowe liście, spadające kasztany i uderzająca czerwień jarzębiny. Ta ostatnia szczególnie zaskakuje. Jesienią jej owoce emanują swoją dojrzałością, a barwa wydaje się być bardziej wyrazista. Jednocześnie tej urodzie towarzyszy cierpki i gorzki smak. Być może właśnie z tego powodu zapomina się często o jej kulinarnych właściwościach. Tymczasem, zupełnie niespodziewanie, okazuje się ona być przyczynkiem konfitur, soków i sosów. Ponadto posiada właściwości lecznicze, z których można skorzystać przy okazji nadchodzące go chłodu.
Niestety, jak mawia bohater serii książek George’a R. R. Martina, Winter is coming. Oznacza to jednak więcej czasu w domu, a tam można zawsze odkryć pomysł, który wzbogaci naszą spiżarnię o nowe smakołyki.