Zdrowa, pożywna zupa


201210 zu zupa 05 Zdrowa, pożywna zupa

(fot. kuchnia.o2.pl)

Na zimny, deszczowy dzień nie ma nic lepszego jak rozgrzewająca, gorąca zupa. Jednak gdy chcemy zachować szczupłą sylwetkę, a marzymy, żeby zupa była gęsta i zawiesista bez dodatku kalorycznej śmietany, mamy problem. Są jednak ciekawe zamienniki, kalorycznych zagęstników. 

Oczywiście nie wszystkie zupy zagęszczamy, do takich należy na przykład rosół. Jednak z reguły wolimy gęstszą, taką która nie przypomina wody. Dobrze sprawdzają się w tej błyskawiczne płatki owsiane, których w trakcie gotowania wsypujemy około trzech łyżek, w zależności od wielkości garnka. Gdy przyrządzamy zupę krem, ciekawym rozwiązaniem są zmiksowane orzechy. Mogą to być nerkowce, brazylijskie bądź pistacje, które nadadzą ciekawy i charakterystyczny smak. Jeżeli chcemy zabielić zupę, zamiast śmietany można użyć gęstego jogurtu naturalnego. Warto kombinować w kuchni, ponieważ czasami coś bardzo prostego i dietetycznego może okazać się smaczniejsze, od tłustego czy ciężkiego. Lekkie potrawy nie tylko pozytywnie wpłyną na nasz układ trawienny, ale będziemy się czuć lepiej. Miło będzie również, kiedy zauważymy, że bez większych starań kilogramy same zaczynają uciekać. Przy tym nie trzeba wydawać dużych pieniędzy, by zmienić coś w swojej kuchni. Gorąca, i pożywna zupa w zupełności starczy nam za jeden posiłek. Nie trzeba potem myśleć, co by tu zjeść, ponieważ nasyci nas na dłuższy czas.

 

 

Dodaj komentarz

Featuring Recent Posts WordPress Widget development by YD