Czekoladowe ciasteczka
W ciągu dnia przychodzi taka chwila, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego. Sięgamy wtedy po niezdrowe batoniki, które ani nie mają żadnych wartości odżywczych, ani nie zaspokoją na długo naszego głodu.
Dobrym sposobem jest zrobienie czegoś słodkiego samemu w domu, a miłośnikom czekolady, ciasteczka na pewno przypadną do gustu.
Składniki których potrzebujemy;
– 1,5 tabliczki czekolady, gorzkiej, mlecznej czy białej (tą, którą lubimy)
– 3 łyżki masła
– 2 łyżki cukru
– 3 łyżki mleka skondensowanego niesłodzonego
– 250 gram płatków owsianych błyskawicznych
– 100 gram płatków migdałowych
– ok 200 gram wiórków kokoswych
– 100 gram orzechów włoskich
– 100 gram słonecznika
Czekoladę rozpuszczamy w garnku razem z masłem, cukrem i mlekiem, aż powstanie nam gładka masa. Orzechy (słonecznik, włoskie, migdały) rozbijamy na drobne kawałki, i wraz z płatkami owsianymi wsypujemy wszystko do jeszcze ciepłej masy. Gdy nasze „ciasto” ostygnie, formujemy z niego niewielkie ciasteczka, które następnie obtaczamy w płatkach kokosowych. Na koniec wstawiamy do lodówki, tak mniej więcej na godzinę i nasze pyszne i zdrowe ciasteczka są gotowe do jedzenia. Smacznego