Kawa z wkładką – czyli Irish Coffee
Nic tak nie stawia rano na nogi jak filiżanka świeżo zmielonej, pysznie pobudzającej kawy. Jedni piją kawę w naturalnej formie – czarną bez żadnych dodatków, inni zabarwiają ją mlekiem, a jeszcze inni preferują jej delikatny posmak w Latte, lub Cappucino.
Jednak kawa ma również swoje drugie oblicze i może być pita z „wkładką”, co szczególnie rozgrzeje nas w ponure i zimne wieczory. Piłyście kiedyś Irish Coffee? Receptura tego rodzaju kawy sięga roku 1952, oto przepis:
Irish Coffee
120 ml świeżo zaparzonej kawy
45 ml irlandzkiej whiskey
1 łyżeczka brązowego cukru
Odrobina świeżej bitej śmietany
W zależności od dodanego trunku kawa zmienia swoją nazwę i pochodzenie zarazem, oto jakie jeszcze może przyjąć warianty:
Italian Coffee – zastąp whiskey amaretto
Jamaican Coffee – zastąp whiskey ciemnym rumem
Mexican Coffee – zastąp whiskey likierem Kahlua