Francuski przepis na walentynkowy deser


(fot. whicdn.com)

(fot. whicdn.com)

Walentynki już za kilka dni. To właśnie wtedy chcemy zaskoczyć czymś naszą drugą połówkę. Jak mawiały nasze babcie „przez żołądek do serca”, więc bierzmy się do roboty i zróbmy coś wystrzałowego!

Sernik? Makowiec? Jabłecznik? Nuda! Klasykę możemy  zostawić na niedzielne podwieczorki, a to są Walentynki, jedyny taki dzień w roku, który musi być jak najbardziej romantyczny. A jak romantyczny to nasuwa się tylko jedno skojarzenie – Francja! Zapewne każdy kto był w Paryżu widział w kawiarniach i różnych sklepikach kolorowe makaroniki, czyli słodkie ciastka głównie przyrządzone z białek jaj i cukru pudru, to od nas zależy co jeszcze dodamy mogą to być migdały, orzechy, pistacje itp. A po ostudzeniu można je przekładać kremami, dekorować polewami i lukrem. W Polsce nie są to znane ciastka, zazwyczaj jemy „podobne” do nich bezy.

Oto przepis,który pochodzi z allrecipes.pl

Makaroniki:

6 białek
szczypta soli
400 g cukru pudru
250 g drobno zmielonych migdałów
1-2 krople barwnika spożywczego (żółty, różowy, brązowy, zielony)

Krem

240 g masła
350 g cukru pudru
2 łyżki śmietany kremówki
1 łyżka ekstaktu waniliowego
1 łyżka skórki cytrynowej
1 łyżka gorzkiego kakao
1 łyżka zmielonych pistacji
1 łyżka dżemu truskawkowego

1. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Dodać łyżkę cukru pudru i dalej ubijać. Przesiać i dodać połowę cukru, zmiksować na wysokich obrotach. Dodać pozostały przesiany cukier puder i miksować, aż składniki się połączą.
2. Dodać zmielone migdały i delikatnie mieszać szpatułką od dna, aż ciasto będzie gładkie i zacznie układać się we wstążki.
3. Rozdzielić masę do 4 misek. Do każdej dodać 1-2 krople barwnika: różowego, żółtego, brązowego i zielonego, wymieszać.
4. Do woreczka dekoratorskiego nakładać masę i wyciskać ciastka dowolnej wielkości. (Woreczek trzymać prostopadle do blaszki). Do każdego koloru używać czystego woreczka.
5. Rozgrzać piekarnik do 170. stopni C. Ciastka odstawić na 30. minut.
6. W międzyczasie przygotować krem. Zmiksować masło, dodać cukier puder i zmiksować na jednolitą masę. Dodać śmietanę i wanilię, i miksować, aż krem będzie puszysty.
7. Rozdzielić krem do 4 misek. Dodać do jednej dżem, do drugiej zmielone pistacje, do trzeciej kakao, a do czwartej skórkę cytrynową. Dobrze wymieszać i odstawić.
8. Makaroniki piec w nagrzanym piekarniku przez 14. minut. Odstawić do przestudzenia, a następnie smarować płaską stronę ciastka kremem o pasującym kolorze i składać z drugim. Przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku.

A jeśli oczarowały Was te malutkie cudeńka zapraszam do muzeum makaroników w Montmorillon!

 

Dodaj komentarz

Featuring Recent Posts WordPress Widget development by YD