Jak wybrać wino? – nie tylko na walentynkową kolację
Wybranie odpowiedniego wina nie jest wcale taką łatwą sprawą. Wino powinno nam smakować, a jednocześnie pasować do dania z jakim chcemy je pić. Bez względu na to czy to będzie miseczka owoców, czy krwisty stek.
Pierwsze pytanie przy wyborze to: białe, czerwone czy różowe? Wszystkie wina nadają się do picia samodzielnie, jednak jeżeli mają być dodatkiem do posiłku warto wiedzieć, które do czego pasuje, aby podkreśliło ono smak potrawy, a nie stłumiło go. Dla osób zaczynających swoją znajomość z winem najprościej zapamiętać, że:
Wino białe dla właścicieli delikatnych podniebień. Pijemy je schłodzone. Wino wytrawne podajemy do potraw z drobiu, ryb, sałatek i potraw z owocami morza. Półwytrawne – do makaronów z warzywami, sałatek i risotto. Półsłodkie – do deserów, ciast, owoców, sałatek owocowych i tart. Słodkie – jako deser sam w sobie oraz do ciastek i deserów lodowych.
Wino czerwone dla amatorów mocniejszych smaków.Pijemy je w temperaturze pokojowej. Wino wytrawne podajemy do czerwonego mięsa, mięsa z grilla, dziczyzny i serów różnego rodzaju. Półwytrawne – do mięs dzikiego ptactwa, pizzy i wędlin. Półsłodkie – do deserów, suszonych owoców i tortów orzechowych. Słodkie jako deser sam w sobie i do innych deserów.
Wino różowe dla poszukiwaczy nowych smaków. Pijemy schłodzone. Wino wytrawne podajemy do białego mięsa, serów, grillowanych ryb, zup rybnych i potraw z owoców morza. Półwytrawne – do sałatek makaronowych, zapiekanek warzywnych lub z kurczakiem. Półsłodkie – jako aperitif, deser, do ciast i ciastek. Słodkie – jako aperitif i do tortów.”
Czasem w lepszych supermarketach są dostępne ekrany, które mogą nam pomóc w wyborze wina. Wybieramy na ekranie to do czego chcemy pić wino i program zaproponuje nam konkretne etykiety. Kupując wino warto też zwrócić uwagę na zawartość % o czym często zapominamy. Jedne wina mogą mieć tylko 8%, a inne (np. portugalskie) nawet 20! Wiek wina, kraj pochodzenia, regiony i szczepy winogron to już tematy dla osób na poziomie zaawansowanym ze znajomością wina.
Najważniejsze jest to aby wino odpowiadało naszym preferencją, jeśli np. nie lubimy wina wytrawnego nie kupujmy go na siłę tylko dlatego, że najlepiej pasuje do dania. Wybierzmy coś o mniejszym dopasowaniu, ale odpowiadającego naszemu smakowi.