Gorąca czekolada – przyjaciółka na zimowe wieczory!


(fot. whicdn.com)

(fot. whicdn.com)

Jest to niewątpliwie jeden z najprostszych i najsmaczniejszych deserów na całym świecie.

Osobiście uważam, że gorąca czekolada to najlepsze lekarstwo na jesienną chandrę jak i na śnieżne zimowe dni, kiedy nie ma słońca, a atmosferę ociepli tylko kubeczek tego znakomitego napoju. Są jej miłośnicy w wersji z bitą śmietaną, z dodatkiem cynamonu lub całkiem klasycznej. Jednak wszyscy fani w jednym się zgadzają – żadne saszetki z gotową gorącą czekoladą nie równają się z tą wykonaną przez nas same. Przedstawię kilka przepisów na to kulinarne arcydzieło:

1. Dla miłośników pikantnych potraw:
300 ml mleka
125 ml słodkiej śmietanki 36%
125 g gorzkiej czekolady
2,5 łyżeczki cukru pudru
łyżeczka cynamonu
2 szczypty chilli
Mleko i śmietankę wlać do rondla, ogrzewając powoli doprowadzić do wrzenia. Dodać pokruszoną na małe kawałki czekoladę, cynamon, cukier i chilli. Podgrzewać jeszcze ok. 10. min, uważać, aby czekolada się nie zagotowała. Napój można podawać natychmiast po przygotowaniu, ale będzie bardziej aromatyczny jeżeli zostanie schłodzony, a następnie przed podaniem podgrzewamy raz jeszcze.

2. Klasyka:
250 ml mleka
1 łyżeczka mąki kukurydzianej
3 łyżki cukru (1 łyżkę możesz zastąpić cukrem z wanilią)
50 g gorzkiej czekolady najlepiej min. 70% kakao
Odlej ¼ szklanki mleka i wymieszaj dokładnie z mąką kukurydzianą (upewnij się, że nie ma żadnych grudek). Resztę mleka zagotuj w garnuszku z cukrem. Kiedy zacznie się gotować, dolej wymieszane mleko z mąką. Ponownie zagotuj mieszając trzepaczką. Po zagotowaniu zmniejsz ogień do umiarkowanego i wrzuć połamaną na małe kawałki czekoladę. Gotuj około 8. minut, nie przestając mieszać trzepaczką. Czekolada w tym czasie zgęstnieje. Podawaj od razu w niewielkich filiżankach.

3. Oryginalny pomysł – gorąca czekolada z nutelli:
mleko, 1 szklanka
nutella, 2 łyżki
bita śmietana, do dekoracji
Mleko wlać do rondelka dodać nutellę i mieszać rózgą na średnim ogniu do połączenia składników i uzyskania pianki.  Udekorować bitą śmietaną.

4. Z piankami marshmallows:
100 g gorzkiej czekolady
1/3 szklanki śmietany kremówki
3/4 szklanki mleka
pół łyżeczki cynamonu
kilka pianek marshmallows
Czekoladę rozpuszczamy w tzw. kąpieli wodnej (umieszczając szklaną miskę na rondelku z odrobiną gotującej się wody). Gdy się rozpuści stopniowo dolewamy śmietankę, cały czas mieszając. Na końcu dodajemy stopniowo mleko i wsypujemy cynamon. Zagrzejmy, aż czekolada stanie się gorąca. Gorący płyn nalewamy do dwóch niewielkich filiżanek lub do jednego dużego kubka. Na wierzch kładziemy kilka pianek marshmallows. Pod wpływem ciepła odrobinę rozpuszczą się nadając słodki smak.

Dodaj komentarz

Featuring Recent Posts WordPress Widget development by YD