Pieczone jabłka z cynamonem


(fot. kuchnia.o2.pl)

(fot. kuchnia.o2.pl)

Jabłka i cynamon to klasyczne połączenie tych dwóch składników. Zrobienie tego pysznego deseru jest tanie, szybkie i bardzo proste.

Cynamon to bardzo znana i lubiana przyprawa kuchenna, którą uzyskuje się z wysuszonej kory cynamonowca cejlońskiego. Występuje w dwóch postaciach: utarty na proszek bądź w niewielkich, zwiniętych w rulonik kawałkach. Ma rdzawy kolor i charakterystyczny słodkawo – korzenny smak i silny aromat. Cynamon używany jest do przyprawiania słodkich potraw z ryżu, pieczonych jabłek, wina i grzanego ponczu. Pieczone jabłka z cynamonem to bardzo tani i prosty do zrobienia deser.

Składniki:

4 duże jabłka
Cukier
Cynamon

Jabłka należy umyć i odciąć z nich czubki. Następnie trzeba łyżeczką płytko wydrążyć je od góry, posypać cukrem i cynamonem. Kolejno wstawić jabłka do rozgrzanego piekarnika i piec aż skórka się zarumieni, a z jabłek zacznie wypływać syrop (ok. 30. min.). Pieczone jabłka smakują najlepiej, gdy są miękkie, ale nie się nie rozpadają.

 

Dodaj komentarz

Featuring Recent Posts WordPress Widget development by YD