Rosół na lutowe mrozy


images4 Rosół na lutowe mrozy

(fot. asia-white-kitchen.blogspot.com)

Rosół to tradycyjna polska zupa. Przepisy są przekazywane z pokolenia na pokolenie.

Wzorujemy się na babci, cioci, mamie, po latach staramy się odtworzyć ten niezapomniany smak rosołu z dzieciństwa. Rosół był także sposobem na jesienne smutki, zimowe mrozy, przeziębienia oraz nieodłącznym elementem każdego niedzielnego obiadu. Obecnie, w wirze pracy i obowiązków, nie mamy czasu na długotrwałe gotowanie prawdziwego rosołu. Mamy mało czasu i zależy nam na tym, aby obiad był smaczny, ale też nie wymagał spędzania kilku godzin w kuchni, więc dodajemy do niego kostki rosołowe pełne konserwantów i polepszacze smaku, które nadają rosołowi kolor i aromat, lecz uzależniają i nie mają żadnych wartości odżywczych. W taki sposób powstaje jedynie imitacja zdrowej i pożywnej zupy. Odpowiednie odżywianie jest istotnie szczególnie zimą, gdy wiatr i śnieg za oknem. Na ugotowanie rosołu należy poświęcić od 1,5 do 3 h, dodanie mięsa i sporej ilości warzyw gwarantuje, iż rosół uzyska smak, który pamiętamy z obiadu u babci i do którego chcemy wrócić.

 

Dodaj komentarz

Featuring Recent Posts WordPress Widget development by YD