Włoski deser z dodatkiem kawy na poprawienie nastroju


tiramisu 2 300x187 Włoski deser z dodatkiem kawy na poprawienie nastroju

(fot. kierunekwlochy.pl)

Tiramisu to jeden z najbardziej popularnych i najsmaczniejszych włoskich deserów.

Tiramisu to deser, który składa się z nasączonych bardzo mocną kawą espresso biszkoptów oraz likierem Amaretto, na którą nakłada się warstwę kremu sera mascarpone, jajek, cukru i śmietany. Tiramisu w wolnym tłumaczeniu oznacza „popraw mi nastrój”. Całość posypuje się warstwą grubo zmielonych płatków gorzkiej czekolady bądź kakao. Deser należy podawać schłodzony. W upalne dni we Włoszech tiramisu jest podawane jako drugie śniadanie. W zależności od regionu, są różne przepisy na zrobienie tiramisu. Deser może mieć różny kształt i wymiary, lecz na ogół jest to okrągłe bądź prostokątne ciastko. Twarożek mascarpone pochodzi z Wenecji, więc to miasto jest uznawane za stolicę tiramisu.

Składniki:

30 dag podłużnych biszkoptów
50 dag serka mascarpone
4 jajka w temperaturze pokojowej
4 łyżki drobnego cukru kryształu bądź cukru pudru
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
50 ml likieru Amaretto
2 łyżki ciemnego kakao

Kawę należy rozpuścić w 2. niepełnych szklankach wody, dodać likier i ostudzić. Następnie do żółtek wsypać 2. łyżki cukru i utrzeć mikserem na puszysty krem. Dodać mascarpone i ucierać łyżką. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Stopniowo wsypywać pozostały cukier, cały czas ubijając. Ubijać kolejne 3. minuty i następnie połączyć z masą mascarpone. Połowę biszkoptów należy zanurzać w kawie i układać w naczyniach bądź w jednym większym lub w naczyniu żaroodpornym. Wyłożyć połowę kremu na biszkopty i posypać kakao. W ten sam sposób ułożyć następną warstwę. Deser musi spędzić w lodówce co najmniej 5. godzin. Przed podaniem posypać tiramisu resztą kakao i podawać schłodzony.

 

Dodaj komentarz

Featuring Recent Posts WordPress Widget development by YD