Pijmy ją na zdrowie


images6 Pijmy ją na zdrowie

(fot. www.fakt.pl)

Nie lubi długiego parzenia i zbyt gorącej wody. Można ją pić dla zdrowia bądź dla urody.

Zielona herbata jest napojem przyrządzanym wyłącznie z liści herbaty chińskiej, które podczas przetwarzania zostały poddane jedynie minimalnej oksydacji. Pochodzi z Chin i jest powiązana z wieloma kulturami w Azji. Na Zachodzie jednak wciąż najbardziej popularne jest picie herbaty czarnej. Istnieje bardzo wiele rodzajów zielonej herbaty, różnią się one od siebie warunkami uprawy, sposobem przetwarzania oraz porą zbiorów. Do przygotowania filiżanki tego napoju wystarczy jedna mała łyżeczka zielonej herbaty. Należy ją zalewać wodą o temperaturze od 60. do 80. stopni Celsjusza, w zależności od rodzaju herbaty. Zaparza się ją 2 – 3 minuty, gdy zbyt długo będziemy ją parzyć, nabierze gorzkiego smaku. Ogólna zasada jest taka, że im lepszej jakości liście zielonej herbaty, tym krócej należy je parzyć. Te same liście można parzyć nawet 3. razy, a najbardziej wartościowym wywarem jest zazwyczaj drugi. Warto pić zieloną herbatę, ponieważ ma ona wiele leczniczych właściwości. Ma pozytywny wpływ na koncentrację, pomaga przy nadciśnieniu i przeziębieniach. Sądzi się także, iż picie zielonej herbaty pomaga w kontrolowaniu wagi ciała.

Najwięcej herbaty piją Irlandczycy, a w Wielkiej Brytanii największym powodzeniem cieszy się herbata ekspresowa, którą podaje się o ściśle określonej porze dnia i jest to tzw. „Five o’clock”. Popularna szczególnie w lecie herbata mrożona została wymyślona w USA.

 

Dodaj komentarz

Featuring Recent Posts WordPress Widget development by YD