Ulubiona zupa dzieci i nie tylko


zupa pomidorowa 300x200 Ulubiona zupa dzieci i nie tylko

(fot. media.netpr.pl)

Zupę pomidorową wszyscy znają, ale może nie wszyscy wiedzą, jak ją ugotować.

Pomidorowa po rosole to jedna z zup, którą szczególnie lubią dzieci. Tę zupę gotuje się głównie w zimie, kiedy skończył się sezon na świeże pomidory. Używamy wtedy przecierów pomidorowych lub sosów. Można jeść ją z gotowanym ryżem lub kluseczkami. Zupa trzymana w lodówce powinna długo zachować świeżość.

Składniki:

Ćwiartka kurczaka
2 litry wody
½ łyżeczki soli
Włoszczyzna (marchewka, pietruszka, por)
300 ml przecieru pomidorowego
200 ml śmietany
Pieprz

Mięso opłukać chłodną wodą i trzymać przez 15. minut w garnku z osoloną wodą. Następnie wylać wodę i wlać czystą (ok. 2. litry), posolić i zagotować. Kolejno zmniejszyć ogień i gotować jeszcze pół godziny. Dodać umytą i obraną włoszczyznę i gotować kolejne 20. minut. Wyjąć mięso z wywaru, dodać przecier i zagotować. Na początek lepiej dodać trochę mniej przecieru, w razie potrzeby zawsze można go dodać po spróbowaniu zupy. Jeśli dodamy za dużo przecieru, zupa będzie kwaśna. Zmniejszyć ogień i stopniowo dodawać śmietanę – aby się nie zważyła, dobrze jest najpierw wymieszać ją w oddzielnym naczyniu z kilkoma łyżkami zimnej wody. Całość zagotować i doprawić pieprzem. Zupę pomidorową podawać z ryżem lub makaronem. Posypać koperkiem bądź pietruszką.

 

 

 

Dodaj komentarz

Featuring Recent Posts WordPress Widget development by YD