Bruschetta, czyli włoska zapiekanka z pomidorami i bazylią
Bruschetta jest przekąską pochodzącą z Włoch. Jej przygotowanie trwa kilka minut, a wszystkie składniki prawie zawsze mamy w domu.
Podstawą bruschetty jest pieczywo posmarowane oliwą i roztartym czosnkiem. Można ją podawać na wiele sposobów. Grzanki są bardzo proste i szybkie do zrobienia. Świetnie sprawdzą się na imprezie bądź w razie wizyty niezapowiedzianych gości.
Składniki:
1 puszka pomidorów w kawałkach
Chleb
Oliwa z oliwek
Czosnek
Bazylia
Wymieszać oliwę z oliwek z pomidorami w puszce, rozgniecionym czosnkiem, bazylią i szczyptą soli. Odstawić na 10. minut, aby smaki się połączyły. Piekarnik rozgrzać do 180. stopni Celsjusza i przypiec kromki chleba o grubości 1cm. Następnie z masy pomidorowej usunąć czosnek i rozsmarować na podpieczonych kromkach chleba.