Pełnoziarniste, czyli jakie?
Na każdym kroku słyszycie, że należy jeść produkty pełnoziarniste i zrezygnować z białego pieczywa. O co w tym wszystkim chodzi?
Każdy sklep oferuje nam ciemne pieczywo. Kupując je, mamy wrażenie, iż wypełniamy zalecenia lekarzy i dietetyków i robimy krok w stronę zdrowia. Niestety, często jest to złudne wrażenie, gdyż nie każde ciemne pieczywo jest razowe. Spora część ciemnego pieczywa tylko udaje razowe – swoją barwę zawdzięcza karmelowi. Jest to sprytna sztuczka sprzedawców, gdyż takie pieczywo, jest droższe niż białe. Chleby i bułki pełnoziarniste robi się z nieoczyszczonej mąki. Oznacza to, że przed zmieleniem nie usuwa się zewnętrznej warstwy ( tzw. okrywy nasiennej ), która zawiera cenne składniki odżywcze, na przykład błonnik, witaminy i minerały. Z kolei podczas produkcji białej mąki odsiewa się otręby i zarodki, przez co traci ona wiele cennych wartości odżywczych.
Produkty pełnoziarniste, wbrew obiegowej opinii, to nie tylko chleb. Pełnoziarniste są wszystkie produkty, które powstały z nieoczyszczonych ziaren. Może to być makaron razowy, mąka żytnia, pełnoziarniste herbatniki i ciastka, brązowy ryż czy płatki owsiane. Jeśli chcemy wzbogacić swoją dietę o razowe produkty, na półkach sklepowych znajdziemy mnóstwo odpowiednich produktów. Dużym plusem spożywania tych produktów jest to, iż są one najlepszym źródłem węglowodanów i błonnika, wobec czego zaspokoją nasz głód i nie będziemy sięgać po słodkie przekąski między posiłkami.
Jak rozpoznać, czy dany produkt rzeczywiście jest pełnoziarnisty czy tylko taki udaje? To trudne, lecz jest na to sposób. Należy dokładnie przyglądać się produktom oraz uważnie czytać ich skład. Mąka żytnia jest znacznie ciemniejsza niż biała mąka pszenna. Na jej opakowaniu powinien się znaleźć napis „typ2000”, im wyższa liczba, tym grubiej mielona mąka. Najwyższy współczynnik ma właśnie mąka razowa. Z kolei chleb razowy jest ciężki i ma jasnobrązowy kolor. Długo zachowuje świeżość oraz wilgotność, nie powinien się kruszyć. Jednak nie każdy ciemny chleb jest razowy. Dodatki w postaci ziaren zbóż czy słonecznika w sklepie nie mają wpływu na to czy jest on pełnoziarnisty czy nie, dlatego nie dajmy się zwieść pozorom. Makaron razowy jest sporo ciemniejszy niż ten pszenny, należy go gotować dłużej niż zwykły makaron. Gdy stojąc przy półce w sklepie, nadal będziesz miała wątpliwości, uważnie przestudiuj etykietę bądź poproś o informację pracownika sklepu.