Musz czekoladowy Ani Starmach


(fot. kulinarni.pl)

(fot. kulinarni.pl)

3 tysiące lat temu znana była wyłącznie jako napój. Czekoladę w tabliczkach jemy od niespełna 200 lat.

Według historyków czekolada to dzieło Olmeków. Tradycję ich kultury kontynuowali Majowie i Aztekowie. Europejczycy poznali czekoladę dopiero w 1502 roku za sprawą Krzysztofa Kolumba. Mitem jest, że od czekolady psują się zęby, za to poprawia humor oraz koncentrację. Jeśli zachowany umiar, nie utyjemy od niej, a także nie wykazano żadnych powiązań między spożywaniem czekolady a stanem cery. Prawdziwa czekolada zawiera dużo magnezu, którego bardzo potrzebuje nasz organizm. Warto czasami pozwolić sobie na słodką przyjemność. Ania Starmach u boku Magdy Gessler i Michela Morana ocenia wysiłki kulinarne uczestników programu MASTERCHEF. Oto jej przepis na mus czekoladowy:

Składniki:

200 g gorzkiej czekolady
6 jajek
60 g masła

Oddzielić białka od żółtek. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Kiedy czekolada będzie już miękka, należy dodać masło. Następnie dodać do masy żółtka i całość odstawić do ostudzenia. Za pomocą miksera ubić białka na sztywną masę. Kolejno do masy czekoladowej powoli dodać ubite białka i delikatnie mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.

 

Dodaj komentarz

Featuring Recent Posts WordPress Widget development by YD