Nie kupuj, zrób go sama


jogurt i owoce zwalczaja bakterie 15774 2 300x199 Nie kupuj, zrób go sama

(fot. forum-fitness.pl)

Jogurty najprawdopodobniej zostały odkryte w Indiach. Stały się bardzo popularne na terenach wiejskich ze względu na swój prosty sposób przygotowania.

Jogurty powstają z pasteryzowanego mleka poddanego naturalnej fermentacji przez bakterie mlekowe. Inaczej przebiega proces produkcji jogurtów pitnych a inaczej tych gęstych. Niezależnie od rodzaju jogurtu, warto go włączyć w naszą codzienną dietę, gdyż jest zdrowszy od mleka. Jogurty regularnie powinny pić tak dzieci, jak i dorośli, gdyż zawierają dużo wapnia w przyswajalnej dla organizmu formie. Jogurty zyskują w Polsce coraz więcej zwolenników, jednak w Belgii, Holandii czy Francji wciąż zjada się ich trzy razy więcej niż u nas.

Jogurty naturalne są najzdrowsze, ponieważ nie zawierają cukru oraz sztucznych aromatów, nie wywołują alergii, dlatego można je podawać także dzieciom. Można nimi zastępować śmietanę – zaoszczędzimy wtedy wiele kalorii. Na diecie często sięgamy po jogurty typu light, jednak warto przyjrzeć się ich składowi, gdyż często mają więcej kalorii od zwykłych jogurtów, bo są dodatkowo słodzone. Biojogurty zawierają probiotyki, które pozytywnie wpływają na pracę jelit i usprawniają trawienie.

Składniki:

1 litr mleka
50 ml lub 2 łyżki stołowe jogurtu naturalnego
2 łyżki mleka w proszku
Dowolne owoce

Podgrzewamy mleko do temperatury 40. stopni Celsjusza. Następnie do mleka dodajemy jogurt naturalny i mieszamy. Całość odstawiamy, najlepiej w ciepłe miejsce, do uzyskania odpowiedniego efektu (może to trwać nawet do 6 godzin). Gdy jogurt jest gotowy, dodajemy mleko w proszku i dokładnie mieszamy, żeby nabrał gęstości. Należy go wstawić do lodówki, żeby ostygł. Jeżeli chcemy zrobić jogurt do picia, nie dodajemy mleka w proszku. Aby urozmaicić smak i dodać koloru, do jogurtu można dodać swoje ulubione owoce.

 

Dodaj komentarz

Featuring Recent Posts WordPress Widget development by YD