Na ostro


5955865 hot coffee with chili 300x199 Na ostro

(fot. urodaizdrowie.pl)

Do potraw kuchni meksykańskiej, tajskiej czy seczuańskiej dodaje się ostre przyprawy. Moda na pikantne dania przywędrowała nawet do Polski. W każdym mieście znajdziemy orientalną knajpę, w której można spróbować tych specjałów.

Najostrzejszą przyprawą bez wątpienia jest papryczka chili i jej odmiany. Za jej piekący smak odpowiedzialna jest kapsaicyna, czyli związek organiczny znajdujący się w ostrych odmianach papryki. Ostrość papryczek można zmierzyć za pomocą skali Scoville’a, która określa ilość kapsaicyny w produkcie. Najpopularniejsze odmiany bardzo ostrych papryk pochodzą z Meksyku. Papryczki habanero używa się  jako bazę do meksykańskiego sosu salsa.

W przemyśle spożywczym używa się kapsaicyny syntetycznej, gdyż doprawianie potraw chili w proszku byłoby zbyt kosztowne. Kapsaicyna odpowiada także za odczuwanie bólu i gorąca. Należy pamiętać, że piekącego smaku po zjedzeniu potrawy z dodatkiem chili nie ukoimy szklanką zimnej wody – kapsaicyna jest substancją, która nie rozpuszcza się w wodzie. Ukojenie po zjedzeniu tej pikantnej przyprawy przynosi wódka, mleko bądź przegryzienie ostrego smaku tłustą potrawą. Jeśli jeszcze nie jadłaś potraw z dodatkiem chili, bądź ostrożna i na początek wypróbuj, czy ten ostry smak ci odpowiada.

Chili przyspiesza metabolizm a także ma działanie rozgrzewające, dlatego warto wypróbować je w zimne dni. Dla smakoszy kawy, podajemy przepis na kawę z chili.

Składniki:

50 ml słodkiej śmietanki
Kilka kostek słodkiej czekolady
1 mała papryczka chili
Filiżanka czarnej kawy
Cukier

W kąpieli wodnej, na niewielkim ogniu, rozpuścić w śmietance kostki czekolady. Dodać rozkruszone chili. Na koniec dolać świeżo zaparzoną kawę oraz w razie potrzeby dodać cukru. Jeśli nie liczymy się z kaloriami, napój udekorować bitą śmietaną.

 

Dodaj komentarz

Featuring Recent Posts WordPress Widget development by YD