Orzechy w karmelu


(fot. zmiksowani.pl)

(fot. zmiksowani.pl)

Kiedyś orzechy były przysmakiem wyłącznie bogatych ludzi. Obecnie wszyscy możemy zajadać się tą smaczną i zdrową przekąską.

Wyróżniamy wiele odmian orzechów, a najbardziej popularne to fistaszki, orzechy włoskie, pistacje i orzechy nerkowca. Są nieodłącznym elementem świątecznych wypieków. Mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie, poprawiają stan skóry, włosów i paznokci. Jednak trzeba pamiętać, iż orzechy są bardzo kaloryczne i należy je spożywać z umiarem.

Z orzechów w karmelu można przygotować ciasteczka lub batoniki.

Składniki:

300 g miodu
300 g orzechów
1 białko
150 g cukru
Papier do pieczenia

Zagotować miód z cukrem. Białko ubić na sztywną pianę. Cukier z miodem gotować aż do uzyskania bursztynowej barwy, następnie delikatnie zmiksować z pianą. Kolejno dodać orzechy i chwilę podgrzewać. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i schłodzić. Kiedy masa wystygnie, pokroić na kawałki.

 

Dodaj komentarz

Featuring Recent Posts WordPress Widget development by YD