Orzechy w karmelu
Kiedyś orzechy były przysmakiem wyłącznie bogatych ludzi. Obecnie wszyscy możemy zajadać się tą smaczną i zdrową przekąską.
Wyróżniamy wiele odmian orzechów, a najbardziej popularne to fistaszki, orzechy włoskie, pistacje i orzechy nerkowca. Są nieodłącznym elementem świątecznych wypieków. Mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie, poprawiają stan skóry, włosów i paznokci. Jednak trzeba pamiętać, iż orzechy są bardzo kaloryczne i należy je spożywać z umiarem.
Z orzechów w karmelu można przygotować ciasteczka lub batoniki.
Składniki:
300 g miodu
300 g orzechów
1 białko
150 g cukru
Papier do pieczenia
Zagotować miód z cukrem. Białko ubić na sztywną pianę. Cukier z miodem gotować aż do uzyskania bursztynowej barwy, następnie delikatnie zmiksować z pianą. Kolejno dodać orzechy i chwilę podgrzewać. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i schłodzić. Kiedy masa wystygnie, pokroić na kawałki.