Śniadanie czy deser?


(fot. zdrowie.dziennik.pl)

(fot. zdrowie.dziennik.pl)

Miód jedynym produktem na świecie, który się nie psuje. Od tysiącleci spożywany jest przez ludzi we wszystkich krajach i kulturach. Miód to także niezbędny składnik wykwintnych potraw, ciast i deserów.

Miód komponuje się z wieloma składnikami, ma również właściwości lecznicze. Szklankę wody z łyżeczką miodu powinny pić osoby pijące kawę i alkohol, ponieważ taki roztwór oczyszcza i odtruwa organizm. Wyróżniamy miody kwiatowe, spadziowe i mieszane. Miód może mieć konsystencję płynną bądź stałą, a barwę od białej do brunatno – brązowej.

Nasza dzisiejsza propozycja to grecki deser z miodem i migdałami. Jest smaczny, zdrowy i lekki.

Składniki:

Gęsty jogurt naturalny
Miód
Migdały

Do szklanki nałożyć porcję jogurtu. Jako drugą warstwę dodać miód. Posypać grubo posiekanymi migdałami, świetnie pasują również suszone owoce. Można go podawać jako deser, lecz jest bardzo odżywczy, więc sprawdzi się jako zdrowe i pożywne śniadanie.

 

Dodaj komentarz

Featuring Recent Posts WordPress Widget development by YD