Zupa godna króla


zupa cebulowa francuska 300x200 Zupa godna króla

(fot. media.knorr.pl)

Odkrył ją król Stanisław Leszczyński podczas swojej podróży z Luneville do Wersalu. W oberży w Chalons podano mu tak pyszną zupę, że zagroził, iż nie wyjdzie, dopóki kucharz nie pokaże mu, jak się ją przyrządza. Tak oto zupa cebulowa trafiła do Polski.

Zupa cebulowa to jedno z prostszych do zrobienia dań, aby ją zrobić, nie trzeba mieć dużo czasu ani być mistrzem gotowania. Dużym atutem tej zupy jest to, iż w zależności od okazji, może służyć jako zdrowy, szybki i pożywny obiad lub też może być naszym popisowym daniem podczas uroczystej kolacji. Zupę z cebulą warto jeść szczególnie zimą, gdyż zawiera wiele witamin i dodaje sił. Najczęściej przygotowywana jest na bazie bulionu, lecz nie jest to wymóg, można użyć także wody.

Składniki:

4 średnie cebule
5 łyżek masła
1 łyżka oliwy
1 litr bulionu lub wody
Sól i pieprz

Masło i oliwę rozpuścić na patelni. Cebulę pokroić w piórka i dusić na małym ogniu 20. minut. Kiedy cebula zmięknie i nabierze złotego koloru, dodać bulion, sól i pieprz. Całość gotować 15. minut.

Zupa cebulowa najlepiej smakuje, gdy jest podawana z serem i grzankami.

 

 

Dodaj komentarz

Featuring Recent Posts WordPress Widget development by YD