Kto nie lubi naleśników?


(fot. najlepsze-przepisy.pl)

(fot. najlepsze-przepisy.pl)

Sztuka robienia naleśników polega na zrobieniu ciasta. Nie trzeba ściśle trzymać się przepisu, ważne jest jedynie zachowanie odpowiednich proporcji.

Podajemy dzisiaj uniwersalny przepis na naleśniki, można go urozmaicać i zmieniać według własnych upodobań. Przepis na ciasto na ogół zostaje ten sam, jednak naleśniki za każdym razem można podać inaczej. Sekret naleśników kryje się w nadzieniu. Smakosze słodkości pewnie wybiorą naleśniki na słodko, z dżemem, serem, czekoladą bądź owocami z bitą śmietaną. Jednak naleśniki można także jeść na słono, czyli z warzywami i z mięsem. Dodatkowym bonusem może być to, że można je też zapiekać, na przykład ze szpinakiem,  co uczyni z nich wyrafinowaną i elegancką potrawę. Popularnym dodatkiem, chociaż niestety nie w Polsce, jest także syrop klonowy.

Składniki:

2 jajka
1 szklanka mąki
1 szklanka mleka
¼ szklanki wody ( jeśli dodamy wody gazowanej, ciasto będzie grubsze )
Sól i cukier

Wszystkie składniki mieszać do uzyskania gładkiej masy. Jeżeli ciasto nie jest odpowiednie, można dodać wodę lub mąkę. Rozlać część ciast na patelni, ważne jest, aby pokryło całą jej powierzchnię. Smażyć na oleju lub maśle z obu stron do uzyskania złotego koloru. Czynność powtarzać do zużycia ciasta.

Jako słodki dodatek do naleśników największą popularnością cieszy się dżem. Nie ma tutaj żadnych ograniczeń – używajmy dżemu, który lubimy najbardziej. Czekolada nie jest tak popularna jak dżem, lecz jest również świetnym sposobem na osłodzenie naszych naleśników, dobrym pomysłem jest zrobienie polewy czekoladowej i ozdobienie nią naszych smakołyków. Bita śmietana nada naleśnikom odświętny wygląd. Jeśli jeszcze bardziej chcemy poprawić ich wygląd i smak, dodajemy pokrojone kawałki owoców, na przykład truskawek, bananów czy ananasa.

 

Dodaj komentarz

Featuring Recent Posts WordPress Widget development by YD