Gotuj jak Gordon Ramsay
Jest szkockim szefem kuchni. Dzięki swojej niezwykłej osobowości, stał się gwiazdą telewizyjną i najlepiej zarabiającym kucharzem na świecie.
Gordon Ramsay popularność na skalę światową zyskał między innymi dzięki brytyjskiemu programowi Hell’s kitchen oraz książkom kulinarnym, które zostały przetłumaczone na wiele języków, w tym polski. Kiedy był dzieckiem, wszyscy wróżyli mu sportową karierę, jednak z powodu kontuzji musiał zrezygnować z tych planów. Kontynuował naukę w szkole o profilu hotelarskim, wkrótce potem rozpoczął karierę jako szef kuchni.
Współpracował z wieloma wybitnymi kucharzami, w tym z Markiem Pierre’em i Albertem Roux. Tytuł jednej z jego książek to „Łatwe gotowanie”, zatem przekonajmy się, czy gotowanie z mistrzem kuchni w rzeczywistości jest takie proste i przyjemne, a smak potraw niezastąpiony.
Aby się nie zrazić i nadal lubić gotowanie, najlepiej zacząć od czegoś prostego. Gordon Ramsay zdradził kilka tricków, które sprawią, że jajecznica będzie jeszcze lepsza a wręcz idealna.
Jak przygotować idealną jajecznicę? Sławny mistrz kuchni podpowiada, iż nie należy przyprawiać jej na początku, ale dopiero bezpośrednio przed podaniem na stół. Jeśli dodasz soli podczas smażenia, danie będzie wodniste i trudno będzie osiągnąć idealną konsystencję. Smażenie jajecznicy powinno rozpoczynać się na zimnej patelni i na bardzo małym ogniu. Musimy zmienić utarte nawyki i nie rozpuszczać masła, tylko wrzucić je zimne na patelnię, wbić jajka i dopiero wtedy zacząć smażenie. Cały czas mieszać – kiedy jajka się zetną, ściągnąć patelnię z palnika i powtarzać tę czynność aż do uzyskania idealnej konsystencji naszej idealnej jajecznicy. Jednak należy pamiętać, iż w gotowaniu duże znaczenie ma jakość produktów, więc jeśli chcemy, aby nasze jajecznica miała piękny zapach i kolor, nie warto oszczędzać na jajkach.