Dietetyczny tort owsiankowy


DSC 7811 300x142 Dietetyczny tort owsiankowy

(fot. bp.blogspot.com)

Był już tort naleśnikowy, teraz pora na kolejną ciekawą propozycję. Znając zalety diety owsiankowej ten tort będzie idealny dla Pań dbających o linie. Odrobina słodkości  w zdrowym wydaniu, przepis uzdolnionej Kingi Paruzel. Bo na diecie wcale nie trzeba sobie odmawiać przyjemności.

Składniki:
250 g płatków owsianych błyskawicznych (ja użyłam na pół z jęczmiennymi)
200 g cukru
100 g masła
2 jajka
3 łyżki mąki
1/2 paczki proszku do pieczenia
sok i skórka z cytryny
3 łyżki  rumu (lub innego alkoholu)
1 olejek rumowy lub migdałowy
szczypta soli
3 łyżki płatków owsianych do obsypania formy
do przybrania dowolne owoce – ja użyłam mango, truskawki i melisę
Przygotowanie:
1. Piekarnik nastawić na temperaturę 175. C – funkcję grzania góra-dół. Przygotować blachę o średnicy 24. cm – dno wyłożyć papierem do pieczenia a boki posmarować masłem i obsypać płatkami owsianymi.
2. Płatki owsiane dokładnie wymieszać z proszkiem do pieczenia w osobnej misce. Odłożyć.
3. Miękkie masło, jajka i cukier ucierać za pomocą miksera tak długo aż powstanie gładka i jednolita masa.
4. Do masy dodać mąkę, alkohol, sok i skórkę z cytryny, szczyptę soli i  olejek cały czas miksując dodać na sam koniec płatki owsiane wymieszane z proszkiem do pieczenia.
5. Ciasto przelać do wcześniej przygotowanej formy i piec 45. min w temp 175. C.
6. Kiedy ciasto będzie już gotowe należy je wystudzić i polać lukrem cytrynowym oraz udekorować owocami.
Lukier cytrynowy:
1 szklanka cukru pudru
2-3 łyżki soku z cytryny

Cukier przesiać przez sitko i ucierać z sokiem tak długo aż powstanie gładka, błyszcząca masa. Jeżeli jest za gęsty można dodać więcej soku lub wody.

Uwaga:  ciasto można dowolnie modyfikować dodając do niego różne bakalie. Ciasto na początku urośnie jednak potem osiądzie także nie martw się – tak ma być.

 

Dodaj komentarz

Featuring Recent Posts WordPress Widget development by YD