Dietetyczny tort owsiankowy


(fot. bp.blogspot.com)

(fot. bp.blogspot.com)

Był już tort naleśnikowy, teraz pora na kolejną ciekawą propozycję. Znając zalety diety owsiankowej ten tort będzie idealny dla Pań dbających o linie. Odrobina słodkości  w zdrowym wydaniu, przepis uzdolnionej Kingi Paruzel. Bo na diecie wcale nie trzeba sobie odmawiać przyjemności.

Składniki:
250 g płatków owsianych błyskawicznych (ja użyłam na pół z jęczmiennymi)
200 g cukru
100 g masła
2 jajka
3 łyżki mąki
1/2 paczki proszku do pieczenia
sok i skórka z cytryny
3 łyżki  rumu (lub innego alkoholu)
1 olejek rumowy lub migdałowy
szczypta soli
3 łyżki płatków owsianych do obsypania formy
do przybrania dowolne owoce – ja użyłam mango, truskawki i melisę
Przygotowanie:
1. Piekarnik nastawić na temperaturę 175. C – funkcję grzania góra-dół. Przygotować blachę o średnicy 24. cm – dno wyłożyć papierem do pieczenia a boki posmarować masłem i obsypać płatkami owsianymi.
2. Płatki owsiane dokładnie wymieszać z proszkiem do pieczenia w osobnej misce. Odłożyć.
3. Miękkie masło, jajka i cukier ucierać za pomocą miksera tak długo aż powstanie gładka i jednolita masa.
4. Do masy dodać mąkę, alkohol, sok i skórkę z cytryny, szczyptę soli i  olejek cały czas miksując dodać na sam koniec płatki owsiane wymieszane z proszkiem do pieczenia.
5. Ciasto przelać do wcześniej przygotowanej formy i piec 45. min w temp 175. C.
6. Kiedy ciasto będzie już gotowe należy je wystudzić i polać lukrem cytrynowym oraz udekorować owocami.
Lukier cytrynowy:
1 szklanka cukru pudru
2-3 łyżki soku z cytryny

Cukier przesiać przez sitko i ucierać z sokiem tak długo aż powstanie gładka, błyszcząca masa. Jeżeli jest za gęsty można dodać więcej soku lub wody.

Uwaga:  ciasto można dowolnie modyfikować dodając do niego różne bakalie. Ciasto na początku urośnie jednak potem osiądzie także nie martw się – tak ma być.

 

Dodaj komentarz

Featuring Recent Posts WordPress Widget development by YD