Lekka zapowiedź wiosny
Już marzec, więc niecierpliwie wyczekujemy wiosny i pierwszych ciepłych dni. Wraz ze zmianą pogody, zmieni się także nasze menu. Będziemy jeść lekko, zdrowo, do naszej kuchni powrócą warzywa i kolorowe sałatki.
Zimą potrzebujemy więcej kalorii, dlatego gotujemy potrawy, które nam ich dostarczą. Jemy mniej warzyw i owoców, bo nie ma na nie sezonu i są drogie. Jednak kiedy za oknami robi się cieplej i bardziej słonecznie, mamy ochotę zjeść coś lekkiego i orzeźwiającego, po czym nie będziemy się czuły przejedzone i ociężałe. Doskonałym sposobem na rozpoczęcie nowej pory roku jest sałatka. Kupmy ulubione warzywa, najlepiej żeby miały różne kolory. Różnorodność na talerzu jest bardzo ważna. Pamiętajmy, że jemy również oczami. Dajmy naszym oczom nacieszyć się wiosną i radością w kuchni. Wielkimi krokami zbliżają się również coraz krótsze sukienki i spódniczki. Sałatka jest lekka, zdrowa i na pewno od niej nie przytyjemy.
Składniki:
5 jajek
2 pęczki rzodkiewek
2 ogórki
Pęczek szczypiorku
Sól i pieprz
Do przygotowania sosu:
3 łyżki oliwy
2 łyżki soku z cytryny
Łyżeczka musztardy
Pieprz
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka posiekanego koperku
Przygotować sos. Wymieszać oliwę z sokiem cytrynowym i musztardą, dodać natkę, koperek i doprawić pieprzem. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek i pokroić w plasterki. Obrać ogórki, pokroić w słupki i posypać solą. Ogórki wymieszać i zostawić na 5. minut, aby wyciekł z nich sok. Następnie umyć rzodkiewki i pokroić w półplasterki. Umyć i pokroić drobno szczypiorek. W misce układać warstwami ogórki, jajka i rzodkiewki. Każdą warstwę polać sosem i posypać szczypiorkiem.