Maślane bułeczki z rodzynkami


IMG 3116 300x225 Maślane bułeczki z rodzynkami

(fot. ilikecooking.blox.pl)

Rodzynki to nic innego jak suszone winogrona. Zaliczamy je do bakalii. Można je jeść surowe lub jako dodatek do pieczenia.

W rodzynkach jest dużo cukru fruktozy, dlatego są takie słodkie. Jeśli przechowujemy je dłuższy czas, cukier krystalizuje się wewnątrz owocu, ale nadal nadają się do zjedzenia. Zawierają błonnik, żelazo, potas, cynk oraz związki mineralne. Dzisiaj polecamy przepis na pyszne, słodkie maślane bułeczki z rodzynkami. Zasmakują nie tylko dzieciom, świetnie nadają się na drugie śniadanie bądź podwieczorek.

Składniki:

150 g masła
500 ml mleka
40 g świeżych drożdży
½ łyżeczki soli
150 g cukru
1 kg mąki pszennej
200 g rodzynek
1 jajko ( do posmarowania )

Tłuszcz roztopić w garnku. Następnie dodać mleko i podgrzać do temperatury 37. stopni Celsjusza. Kilka łyżek płynu odlać do oddzielnego naczynia i rozpuścić w nim drożdże. Dodać resztę masła z mlekiem, sól oraz cukier i ¾ przygotowanej mąki. Kolejno wyrobić ciasto i dodać resztę mąki. Gdy ciasto dobrze odchodzi od ścianek miski, jest dobrze wyrobione. Należy je zostawić do wyrośnięcia, powinno podwoić swoją objętość. Wyrabiać je jeszcze kilka minut, dodając rodzynki. Z ciasta uformować kulki. Ułożyć na blasze  i odstawić na 20. minut. Po tym czasie posmarować je roztrzepanym jajkiem. Bułeczki piec 10. minut w temperaturze 220. stopni Celsjusza.

 

Dodaj komentarz

Featuring Recent Posts WordPress Widget development by YD