Muffiny kawowo – czekoladowe


(fot. dziennikkobiet.blogspot.com)

(fot. dziennikkobiet.blogspot.com)

Są szczególnie popularne w Wielkiej Brytanii i Stanach Zjednoczonych. Są to okrągłe ciastka z różnymi dodatkami pieczone w specjalnych foremkach.

Muffiny można robić na słodko, czyli z dodatkiem rodzynek, czekolady, bakalii, owoców a nawet z orzechami. Jednak jeśli znudziły nam się klasyczne muffinki, istnieją też przepisy na ich wytrawne wersje. Dodaje się wtedy do nich warzywa a nawet mięso. Te ciasteczka są bardzo popularne w Wielkiej Brytanii, USA, Kanadzie oraz Irlandii. Podczas tzw. tea time w Wielkiej Brytanii podaje się je na gorąco z masłem. Muffinki mogą być przekąską bądź deserem. Są łatwe do zrobienia, ale bardzo efektownie wyglądają, dlatego doskonale pasują jako poczęstunek podczas towarzyskiego spotkania. Polecam przepis na czekoladowo – kawowe muffiny, przypadną do gustu nie tylko miłośnikom kawy i czekolady. Niestety, nie są to ciastka dla dzieci, jednak z przepisu zawsze można wykluczyć kawę i dodać jagody bądź samą czekoladę.

Składniki:

6 łyżek miękkiego masła
¾ szklanki mąki tortowej
1 i ¼ szklanki mąki pełnoziarnistej
¼ szklanki brązowego cukru
¾ szklanki kwaśnej śmietany
2 jajka
Starta skórka z 2 pomarańczy
1 szklanka śmietanki do kawy
¾ szklanki drobno posiekanej czekolady
½ szklanki ciemnego kakao
1 łyżka proszku do pieczenia
1 łyżka dobrze zmielonej kawy
Szczypta soli

Połączyć wszystkie suche składniki w jednym naczyniu. W oddzielnej misce wymieszać jajka, masło, śmietankę do kawy i kwaśną śmietanę. Mieszać aż do uzyskania gładkiej masy. Do mokrych składników należy dodać suche, skórkę pomarańczową, posiekaną czekoladę i wymieszać. Masę przelać do specjalnych foremek i piec 15 – 20 minut w rozgrzanym piekarniku.

 

Dodaj komentarz

Featuring Recent Posts WordPress Widget development by YD